Met een beetje zon moet je het doen! Dus, pak ik bij een beetje mooi weer snel mijn barbecue er weer bij. Voor vegan bbq recepten, vind ik het toch een beetje zoeken, als je eens een keer wat anders wil dan vegan burgers of courgette of aubergine plakken. Dit zijn in ieder geval een paar van mijn favoriete vegan BBQ recepten, die je zeker een keer moet proberen! Sommige mik je er zo op, anderen hebben wat voorbereidingstijd nodig, maar allemaal zitten boordevol lekkere groenten! Dus goed voor je vitamientjes 🙂 De recepten staan in volgorde van luie recepten eerst naar recepten waar je wat meer voor moet doen achteraan.
Geroosterde mini artisjokken:
Makkelijk en lekker!
Nodig:
10 kleine artisjokken
2-3 knoflooktenen
3 eetl olijfolie
evt. sap van 1/2 citroen
Bereiden:
Verwijder alle harde delen van de artisjok en kook ze gedurende 10 min in een pan met licht gezouten water. Pers de knoflooktenen en meng ze met de olijfolie. Haal de artisjokken uit de pan, laat ze afkoelen en halveer ze. Bestrijk de artisjokken voordat ze op de BBQ gaan rijkelijk met de olie/knoflook en zout en peper. Herhaal dit bij het omdraaien. Bak de artisjokken krokant. Besprenkel evt met een beetje citroensap voor het opeten.
Geroosterde maiskolf met vegan kruiden-margarine:
Ideaal voor in aug/sept wanneer je Nlse mais kan kopen!
Nodig:
- 1 lente ui- in ringetjes
- 1 eetl verse dragon – fijngesneden
- 1 eetl munt- gescheurd
- 1 knoflookteen – geperst
- 1/2 rode peper- fijngesneden
- 1 theel citroenschilrasp
- 50 gr margarine – in blokjes
- 2 mais kolven
Bereiden:
Doe alle ingrediënten behalve de mais in een hakmolen. Laat de hakmolen een aantal keer draaien totdat alle kruiden goed door de margarine zijn gemengd. Breng de kruiden-margarine op smaak met zout en peper en leg in de koelkast tot gebruik. Verwijder vervolgens de groene bladeren van de mais. Pak de mais in aluminium folie in. Leg op de BBQ totdat de maiskorrels zacht zijn. Besmeer vlak voor opdienen met de kruiden-margarine.
Met pesto gevulde portobello:
Simpel!
Nodig:
- 30 gr pijnboompitten
- 30 gr basilicum
- 50 gr rucola
- 2 knoflooktenen
- 1 eetl citroensap
- 2 eetl olijfolie (of meer desgewenst)
- 10 kleine tomaatjes
- 2 portobello’s
Bloemkoolspies met pindasaus:
Krokante, crunchy en spicy bloemkool 🙂
Nodig:
- 4 eetl bloem
- 8 eetl water
- 2 eetl olie
- 1/4 theel paprikapoeder
- 1/2 eetl gemberpoeder
- 1/2 eetl citroengraspoeder
- 2 knoflooktenen
- halve bloemkool
Bereiden:
De enige manier om echte crunchy bloemkool van de BBQ te krijgen is door de bloemkool voor te bakken en dat is precies wat we hier gaan doen! Verwarm de oven voor op 200 graden. Roer in een grote kom alle ingredienten behalve de bloemkool door elkaar. Snij de bloemkool in roosjes en doe ook in de kom. Roer en zorg dat de bloemkool goed bedekt wordt door het kruiden-bloempapje. Leg de bloemkool stukjes op een bakplaat en zorg dat de stukjes lekker uit elkaar liggen. Bak gedurende 25 minuten of totdat de bloemkool goudbruin en goed droog is en laat daarna afkoelen. Rijg de bloemkoolstukjes daarna aan een spies. Smeer die spies in met wat olijfolie en bak krokant af op de BBQ.
Dip de spies daarna in pindasaus; koop die zelf of maak die zelf.
Voor zelfgemaakte pindasaus moet je 250 gr pinda’s roosteren. Maal die vervolgens in een (krachtige) foodprocessor met 1 knoflookteen, 1/2 rode peper, 1 1/2 eetl zoete ketjap en 50 cc kokosmelk totdat je een vloeibare saus hebt. Breng evt. op smaak met wat zout.
Koolrolletje gevuld met rijst en noten
Nodig:
- 10 chinese kool bladeren
- 5 eetl sesamolie
- 3 eetl hete rode pepersaus
- 2 eetl sojasaus
- 2 eetl agavesiroop
- 3 geperste knoflooktenen
- 150 gram gekookte rijst
- 1 gesnipperde ui
- 2 geperste knoflooktenen
- 2cm gember – fijn geraspt
- 30 gr pijnboompitten
- 1/2 theel van elk: komijnpoeder, korianderpoeder, venkelzaadpoeder, chilipoeder, nootmuskaatpoeder en kaneelpoeder
- 10 gedroogde abrikozen in kleine stukjes
Bereiden:
Blancheer de koolbladeren gedureden 2 minuten (in een pan met kokend water). Spoel de bladeren daarna af met koud water en laat ze uitlekken.
Meng in een grote kom de sesamolie, rode pepersaus, sojasaus, agavesiroop en 3 knoflooktenen. Doe daar de koolbladeren bij en schep de marinade goed door. Laat minstens 5 uur in de koelkast staan, terwijl je de bladeren af en toe door schept. Bak voor de vulling de ui, gember en knoflook in een laagje olie in een koekenpan totdat de ui glazig is. Voeg de pijnboompitten en kruiden toe en bak 2 min mee. Roer de gekookte rijst en de abrikozen erdoor en breng op smaak met zout, peper en/of wat extra sojasaus.
Haal vlak voor de BBQ een koolblad uit de marinade, vul met 1 eetl rijst op ong 3 cm van de rand. Vouw de zijkanten over de vulling en rol op. Maak evt. vast met een satéprikker.
Stop in een stuk aluminiumfolie en bak totdat de kool helemaal zacht is en bruine plekjes heeft (dit duurt wel even).
Deze salades zijn perfect voor bij de BBQ!