Deze vegan Japanse gebakken rijst bewijst dat lekker eten, niet moeilijk hoeft te zijn. Het recept is namelijk super simpel en deze maaltijd staat mega-snel op tafel. Een ideale en gezonde basis voor een maaltijd dus! Vergeet niet om er wat eiwitten bij te doen, zoals bijvoorbeeld: spicy tofu stukjes, of tofu met 5 spices, tempeh in pindasaus, cashewnoten, pinda’s of een gebakken ei voor niet vegans.
Het relaxte aan deze vegan Japanse gebakken rijst is dat je dit het hele jaar door met een schoon geweten kunt maken, want winterpenen en prei groeien het hele jaar door in Nederland. Vul eventueel aan met extra seizoensgroente want het is jouw feestje!
Recept vegan Japanse gebakken rijst (2p):
Nodig: | Voorbereiden: | Maken: |
zilvervlies/basmatirijst* | Bereid de rijst volgens de verpakking. Het liefst laat je de rijst helemaal afkoelen. Of nog beter gebruik rijst van een dag eerder. | |
2 winterpenen | in piepkleine blokjes | Laat een wok goed warm worden en voeg dan wat olie toe. Bak hierin de wortelblokjes op middelhoog vuur totdat ze verkleuren (ong 5 min). Roer af en toe. |
1 ui | gesnipperd | Voeg hierna de ui en gember toe en bak totdat de ui glazig is. |
3 cm gember | geraspt | |
1 prei | in blokjes | Doe de prei erbij en bak mee totdat de prei zacht is (2-3 min). |
3 knoflooktenen | fijngesneden | Voeg daarna de knoflook en kruiden toe en bak die kort mee. |
½ theel citroengraspoeder | ||
½ theel laospoeder | ||
1 eetl sesamolie | Draai het vuur lager en voeg de sesamolie en de rijst toe. | |
1-2 eetl lichte sojasaus | Druppel hier 1-2 eetl lichte sojasaus overheen (of meer als je dat wil). Blijf roeren totdat alles warm is en de sojasaus verdeeld is over de rijst. Dien op met bv krokant gebakken tofu stukjes of pinda’s. |