Vegan terrine van aubergine

vegan terrine met gerookte aubergine, courgette en tomaat

Deze waanzinnige vegan terrine is rokerig, vol, fris en verrassend. En, dat past misschien helemaal niet bij je eerste gedachten aan een ouderwetse terrine en dat is maar goed ook. Deze terrine is smaakvol, rijk een heerlijk hedendaags. Je kan hem zo serveren met kerst, op een feestje of op een dinertje. Het zal geheid goed smaken en misschien steelt ie zelfs de show wel!

 

Voor de vulling gebruik je onder andere geroosterde aubergine en agar agar. Dit geroosterde aubergine is de echte smaakmaker hier en zorgt voor de lekkere rokerige smaak en heerlijke bite! Doe daar wat courgette, tomaat, basilicum en citroensap bij en je hebt echt een te gekke, frisse combinatie! En voor de aubergine-lovers; je dekt deze vegan terrine af met gegrilde aubergine plakken. Yummmmm…

Gebruik twee grote aubergines voor deze terrine, of 4 wat kleinere, anders heb je niet genoeg voor de vulling of voor het afdekken van de terrine. En, let ook op dat je geen Nederlandse aubergines koopt. Dit omdat aubergines in NL in kassen worden gekweekt en het verwarmen daarvan veel energie slurpt. Eentje uit Spanje is dus een betere keus.

Deze terrine is op z’n mooist als je hem maakt in een klein cakeblik. Heb je geen of alleen grote cakeblikken? Verdubbel dan de hoeveelheden of gebruik een kleine ovenschotel, zoals ik hier op de foto heb gedaan. Dan mag ie er ook wel zijn.

 

Terrine serveer je typisch als een koud voorgerecht, bijvoorbeeld in je kerstmenu. Wil je deze vegan terrine als hoofdgerecht serveren? Dan doe je er goed aan om wat eiwitjes toe te voegen, bv door wat blokjes gerookte en gemarineerde tofu in de terrine te doen of er een eiwitrijk bijgerecht bij te geven.

 

Klik hier voor nog meer vegan recepten voor kerst/de feestdagen.

 

Recept vegan terrine van aubergine (6-8 plakken):

Nodig:Voorbereiden:Maken:
Verwarm de oven op 220 graden.
2 grote aubergines (of 4 kleinere)Rooster één van de aubergines boven in de oven, totdat de schil zwart of krokant is. Dit duurt ongeveer 50 min tot 1uur.
Snij de andere aubergine in plakjes van 0.5mm en bestrooi die met zout. Laat 15 min staan, spoel dan af en dep droog.
4 tomatenontzaad, in kleine blokjesMeng ondertussen de tomaten met de basilicum, wijnazijn en olijfolie in een kommetje.
1 hand basilicumblaadjes (7.5 gr)in dunne reepjesBreng op smaak met peper en zout en laat even staan.
1 eetl olijfolie
1 eetl witte wijnazijn
Verwarm wat olie in een grote koekenpan. Bak de aubergine plakken naast elkaar in de pan op middelhoog vuur, totdat de aubergine plakken aan beide kanten lichtbruin zijn. Haal uit de pan en herhaal totdat alle plakken gebakken zijn. Laat afkoelen.
½ courgettein kleine blokjes of reepjesBak hierna de courgette in dezelfde koekenpan totdat die zacht is. Laat afkoelen.
Als de aubergine uit de oven klaar is, laat je hem even afkoelen. Snij vervolgens in de lengte doormidden.
Schep het vruchtvlees eruit en verwarm dat in een steelpan,
- 2 eetl citroensap
- 75 gr silken tofu of een vette ongezoete plant-yoghurt
- 75 ml groentebouillon
- 1 knoflookteen
- 1 theel witte peper
- snufje nootmuskaat
- 2 theel agar agar poeder
-scheutje olijfolie



geperst
samen met de silken tofu of vette plantaardige yoghurt, groentebouillon, knoflook, nootmuskaat en witte peper en agar agar en olijfolie.
Roer goed door en breng aan de kook. Laat 2 min doorkoken.
Mocht dit mengsel uit losse brokjes bestaan, gebruik dan een staafmixer om het tot een glad geheel te mixen.
Bekleed ondertussen een klein cakeblik met alle aubergine plakken. Laat voldoende van de aubergine plakken over de rand hangen om straks de bovenkant te kunnen bedekken.
Schenk 1/3 van de aubergine-saus in het cakeblik. Schep hier de courgetteblokjes op. Zorg ervoor dat er wat ruimte tussen de courgetteblokjes blijft, zodat je terrine niet uit elkaar valt.
Schenk hier weer 1/3 van de aubergine-saus over. Schep nu de tomatenblokjes+basilicum op de saus (laat evt vocht achter in het kommetje). Laat hier ook wat ruimte tussen de tomatenblokjes.
Schenk het laatste deel van de aubergine-saus in het cakeblik. Schud het cakeblik voorzichtig om de saus te verdelen. En, druk de saus goed in alle hoekjes om te voorkomen dat er lucht in je terrine komt.
Dek dat af met de uiteinden van de aubergine plakken. Maak je nu geen zorgen als de terrinesaus nog vloeibaar is, opstijven gebeurt in de koelkast. Laat de terrine afkoelen en zet hem daarna minstens 3 uur in de koelkast.
Laat de terrine voor het opdienen even op temperatuur komen buiten de koelkast. Ga dan met een dunne siliconen spatel langs de randen van de terrine om hem los te maken. Draai het cakeblik bovenop een bord, schud de terrine voorzichtig los en haal het cake blik weg.
Snij in plakken van 2cm dik. Besprenkel met wat olijfolie, citroensap en/of citroenrasp en evt. wat basilicumblaadjes en dien op.
Luie leguaan

Kijk: andere recepten 😉