Vegan zwarte bonen brownies

Vegan zwarte bonen brownies

Gebak maken wordt bij mij, zacht gezegd, meestal geen succes.Vooral “normaal”/niet-vegan gebak mislukt bij mij altijd. Dit komt waarschijnlijk omdat ik te lui ben om de boter op kamer temperatuur te zetten, de eiwitten veel te kort klop of mijn kommen niet ontvet of zoiets dergelijks. Allemaal klusjes waar ik dus geen geduld voor heb.

 

Het zag er wat dat betreft hopeloos uit voor mij, totdat ik erachter kwam dat bij vegan gebak je veelal van die vervelende tijdrovende klusjes kan skippen, want je gebruikt toch geen ei of geen boter. Hoera voor mij en ook voor de wereld. 🙂

 

Deze vegan zwarte bonen brownies kan ik zelfs smeuïg uit de oven laten komen. En dat betekent dat jij het ook kan (in theorie, he?)! Want geloof me, niemand heeft meer hekel aan ingewikkelde bakrecepten dan ik.

 

Oja, en had ik al gezegd dat deze vegan zwarte bonen brownies veel minder ongezond zijn dan een normale brownie? Er zijn dus geen excuses meer om hem niet vandaag te maken!

Vegan zwarte bonen brownies - dit wil je toch!

Recept vegan zwarte bonen brownies (9 stuks):

Nodig:Maken:
Verwarm de oven voor op 170 graden.
1 blik zwarte bonen (uitgelekt 240gr)Spoel de bonen heel erg goed uit en laat goed uitlekken.
Doe ze daarna samen met de havermout, sojamelk, espressopoeder (optioneel), suiker en zout in een keukenmachine. Maal totdat er geen stukjes meer zijn en het mengsel helemaal glad is (dit duurt even).
40 gr havermout
50 ml sojamelk of andere plantaardige melkdrank
2 theel oplos-esspressopoeder (optioneel)
70 gram suiker*
snufje zout
2 volle theel bakpoederZeef het bakpoeder en cacaopoeder en doe bij het bonenmengsel (als je geen zeef hebt, doe het er dan gewoon bij). Zet de keukenmachine kort aan om alles goed te mengen.
4 eetl cocaopoeder**
30 gr pure chocoladeBreek de chocola in stukjes en doe met de margarine in een kom. Smelt in de magnetron of au bain-marie.
Doe de gesmolten chocolade en margarine in de keukenmachine en roer door het bonenmengsel.
80 gr margarine
evt. noten, theelepels dulche de leche, halve of hele oreo’sBekleed een kleine ovenschotel (mijne is 15x20cm) met bakpapier en schep het browniemengsel in de ovenschotel. Duw het goed in alle hoekjes. Duw eventueel wat noten of dulche de leche of oreo’s door en/of op het mengsel. Strijk de bovenkant glad met een lepel of mes en schuif in de oven.
De baktijd is ongeveer 25 min, maar hou in de gaten vanaf 20 min. Ik haal mijn brownies eruit wanneer de bovenkant droog is, maar niet knapperig. Een tandenstoker komt dan niet schoon terug; er moeten enkele vochtige kruimels aan zitten. Als je geheel vloeibaar mengsel terug krijgt, moet de brownie nog even bakken. En onthou, te kort gebakken brownies kun je nog laten opstijven in de koelkast nadien, maar te lang gebakken krijg je niet meer goed.
Laat de brownies helemaal afkoelen en stevig worden, voordat je ze opeet. In de koelkast leggen helpt als je ze te kort hebt gebakken.

* Ik gebruik 35 gr kristalsuiker en 35 gr bruine bastard suiker (als je die laatste niet hebt, gebruik dan alleen maar kristalsuiker). Dit geeft een mild-zoete brownie. Als je een zoete brownie wil, voeg meer suiker toe (bv het dubbele).

 

** Ik doe meestal half pure cacoapoeder en half chocomelkpoeder, maar een van beide is ook goed.