Ongelooflijk onweerstaanbaar is deze vegan jus! Zeg maar schone borden en stiekem de restje uit de koelkast opsmikkelen, en nog meer van dat soort geintjes, om maar zo veel mogelijk hiervan te kunnen eten.
Hoe komt ie dan zo lekker? Dit komt door de geniale combinatie van nori (je kent hem ook wel als het zeewier waar je je sushi in rolt), champignonbouillon, karamel, sojasaus en walnotenolie. Hierdoor zit deze vegan jus tjokvol met umami en smaakt hij mega verslavend.
Deze vegan jus draai je super makkelijk in elkaar. Eet hem uiteraard met je favoriete stamppot of aardappel maaltijd. Haal of maak er een vegaburger bij en je hebt een fantastische maaltijd!
Recept vegan nori jus (condiment, 2-4p):
Nodig: | Maken: |
15 gr margarine | Verwarm de margarine in een kleine koekenpan. |
2 middelgrote uien | Doe de ui in de pan en smoor de uien zacht op een laag vuur (ong 8 min). |
scheutje walnootolie* | Voeg een klein scheutje walnootolie toe. |
1/3 theel nootmuskaatpoeder | Roer de nootmuskaat, kruidnagel en suiker erdoor en bak even mee. |
snufje kruidnagel | |
1 theel suiker | |
2 (geroosterde) nori vellen** | Verkruimel de nori vellen en de bouillon boven de pan en roer door de uien. |
ong 1/3 (champignon) bouillontablet | |
¾ eetl sojasaus | Meng de sojasaus met 175 ml water en 1 theel maizena in een kopje en doe bij de uien. Draai het vuur warmer en laat het geheel indikken, terwijl je roert. Haal daarna de pan van het vuur en doe het jus-mengsel in een keukenmachine. Maal helemaal glad en doe terug in de pan. |
1 afgestreken theel maizena | Warm vlak voor het opdienen de jus op een laag vuur op en blijf roeren totdat de saus de gewenste dikte heeft. Giet meteen over de stamppot. *** |