Hijiki salade is een lekker knapperige Japanse zeewier salade met verse groenten, tofu en sojabonen. Hijiki wordt ook wel iziki of hiziki genoemd en is een bruin zeewier (in gedroogde vorm zwart) dat boordevol mineralen zoals calcium zit. Maar dat is niet de enige reden om dit zeewier te proberen; namelijk hijiki is een mega knapperig zeewier dat zijn textuur veel beter behoudt dan andere zeewieren bij bereiding. Hijiki heeft een rijke zilte smaak en dat combineert perfect met sojasaus. Kortom, dit is echt de moeite waard om te proberen en hijiki salade is niet voor niets één van mijn lievelingsgerechten!
Hijiki komt het best tot zijn recht als je hem in deze traditionele salade eet met sojabonen, tofu, wortel, doperwten en eventueel dungesneden geblancheerde lotus wortel plakjes. Af en toe kom je een toko tegen die hijiki verkoopt, maar om teleurstelling en lange zoektochten te voorkomen kun je hijiki het beste bestellen op het internet. Let op dat je dan de variant koopt die er uit ziet als kleine theeblaadjes en niet de variant die eruit ziet als dropveters. De sojabonen en gefrituurde tofu koop je bij de toko. Zie notitie onderaan het recept als je geen gefrituurde tofu kan vinden.
Lees je vanaf je mobiel, dan leest het makkelijker om nu het scherm te draaien. De regels van de tabel veranderen van kleur als je die aanraakt, zo zie je makkelijk waar je gebleven bent!
Recept hijiki salade (bijgerecht, 2p):
Nodig: | Maken: |
30 gr gedroogde hijiki | Laat de hijiki zacht worden in een kom koud water (30 min). Giet af en laat daarna goed uitlekken. |
50 gr winterpeen | Snij de winterpeen in dunne reepjes en bak in een grote koekenpan op laag vuur (4min). |
1 plak aburaage of 5 gefrituurde tofu blokjes | Spoel de tofu goed af met kokend water (om onprettige smaak olie te verwijderen) en snij in dunne reepjes. Doe bij de wortel en draai het vuur wat hoger. Bak enkele minuten en voeg daarna de hijiki toe en bak ook kort mee. |
150 ml groentebouillon 2 theel suiker 2 eetl mirin of rijstazijn | Voeg de groentebouillon, suiker en rijstazijn toe. Breng aan de kook en laat het geheel zachtjes droog koken. |
50 gr sojabonen 25 gr diepvries doperwten | Kook ondertussen de sojabonen (6-8 min) en ontdooi de doperwten in een andere pan. |
2 eetl sojasaus | Roer als de hijiki droog gekookt is, de sojasaus, de doperwten en sojabonen erdoor en roer goed door elkaar. Haal van het vuur. De hijiki salade kan zowel lauw warm als koud gegeten worden. |
* Eventueel te vervangen door hele dunne reepjes gebakken stevige tofu. Zie deze post.
Op zoek naar meer vegan Japanse gerechten?