Vegan pita kip

Vegan pita broodje met vegan kip in komijn en soja saus,bahn mi en koriander

Weet je geen goede vega variant voor op je pita broodje? Of wil je een keer wat anders dan pita met falafel? Maak dan deze vegan pita kip met bahn mi pickles. Op deze vegan pita zullen vleeseters zeker jaloers op zijn!

Wat krijg je met dit recept? Krokante kipstukjes in een zoet-pittige saus met komijn en soja. Frisse, knapperige zoet-zure groenten en verse groene kruiden verpakt in een krokant luchtig broodje. Echt veel lekkerder en spannender dan de prefab gekruide vegan kipstukjes en, zonder dat je al te veel moeite hoeft te doen. Dus, ideaal als snelle hap op een drukke of luie dag!

Je kunt deze vegan pita met elk merk plantaardige kip of grill stukjes maken, zolang ze maar niet gekruid zijn. Liever geen vega(n)stukjes? Ik maak dit recept ook vaak met tofu en dat is minstens net zo lekker! Zie de instructies onderaan het recept voor de versie met tofu. Let op; de saus heeft dan net wat andere verhoudingen, omdat vegan kipstukjes vaak al wat zout van zichzelf bevatten. Bahn mi maak je met rettich en winterpeen. Dat zijn twee typische Nederlandse groenten, die het hele jaar door te verkrijgen zijn. Rettich koop je bij een groenteboer, winkel met biologische groenten of bij een winkel met Turkse/Marrokaanse producten. Kom je daar nooit? Vervang de rettich dan door gele of paarse of nog meer oranje penen/wortels.

Hiernaast kan je je vegan pita kip nog opleuken met blaadjes romaine sla, verse lente ui of koriander, rode peper ringetjes, stukjes komkommer, maiskorrels en  dun gesneden groene kool reepjes.


 

 

Recept vegan pita kip (2p):

Nodig: Doen:
- 150 gr winterpeen
- 150 gr rettich
Maak eerst de bahn mi pickles*; snij de wortel en rettich in dunne reepjes met een mes of spaghetti schiller.
- 200 ml warm water
- 2 eetl suiker
- 125 ml witte azijn**
Roer in een schone bak of pot het warme water en de suiker door elkaar, totdat de suiker is opgelost. Voeg daarna de azijn toe en de wortel en rettich reepjes. Sluit de bak of pot en laat die in de koelkast marineren tijdens het bereiden van de rest van het recept.
- 2½ theel komijnzaadjes
- 2 sjalotten in dunne reepjes
- 1 ui in dunne reepjes
- 3 cm gember heel fijn gesneden
- 3 knoflooktenen- fijngesneden
- 1 cayenne peper- fijngesneden of 1 theel chlipoeder
Rooster de komijnzaadjes in een pan op een matig vuur totdat ze knetteren. Voeg de sjalotten, ui en gember toe. Bak gedurende 5 min terwijl je af en toe roert. Doe hierna de knoflook en de chilipeper/het chilipoeder erbij en bak die 2 min mee.
- 1½ theel maizena
- 150 ml water
- 1 eetl bruine suiker
- 1-1½ eetl sojasaus***
- evt 10 gr margarine of ½ eetl olijfolie
Roer in een kommetje of kopje de maizena met het water, de bruine suiker en de sojasaus door elkaar. Doe dit bij de komijnzaadjes en sjalotten in de pan en breng het geheel aan de kook. Laat dit zachtjes pruttelen gedurende 10-15 min totdat er een samenhangende saus is ontstaan.
Roer hierna evt de margarine of olijfolie door de saus.
- 160-200 gr vegan kipstukjes
- pita broodjes
Bereid ondertussen de vegan kipstukjes volgens de verpakking. Ik laat de pan goed warm worden en draai de stukjes niet om voordat ze goudbruin zijn aan de onderkant. Ik heb het idee dat ze daardoor niet zo erg aan de pan kleven. Zie hieronder voor een recept voor tofu als je dat liever gebruikt. Verwarm ook de pita broodjes volgens de verpakking.
Nog meer opties voor op je vegan pita kip:
- blaadjes romaine sla
- verse lente ui of koriander
- rode peper ringetjes
- dun gesneden groene kool reepjes
Roer vlak voor het opdienen de vegan kipstukjes door de saus. Vul je pita met wat bahn mi pickles* en evt. romaine sla, lente ui of koriander, rode peper en/of groene kool reepjes. Stop de vegan kipstukjes+saus in het broodje en smullen maar!
Volg de volgende instructies wanneer je tofu gebruikt:
- 200 gr tofu
- 2 eetl maizena
Laat de tofu uitlekken onder iets zwaars gedurende 15 min. Giet het vrijgekomen water af. Snij de tofu daarna in reepjes of blokjes en bestrooi met een klein beetje zout en peper. Doe de tofu in een kom en schep hier de maizena door heen. Bedek elk stukje met maizena en bestrooi de stukjes weer met een klein beetje zout en peper.
Laat een grote koekenpan goed warm worden op middelhoog vuur. Doe er een beetje olie in een leg de tofu stukjes naast elkaar in de pan (leg ze niet over elkaar heen). Bak de tofu totdat de onderkant goudbruin is (draai de stukjes absoluut niet eerder om). Herhaal met alle andere zijden.
Volg verder de instructies van het recept hierboven, behalve dat je voor de saus:
- lichte groentebouillon gebruikt ipv water
- 2 eetl sojasaus*** ipv 1-1½ eetl sojasaus gebruikt
En voor de bahn mi pickles:
-¼ theel zout toevoegt aan de bahn mi pickles

* Rettich pickles kunnen een sterke geur krijgen wanneer je ze een tijdje in een bakje/pot in de pickle vloeistof hebt laten liggen. Dit betekent niet dat ze niet meer goed zijn. Laat de pickles dan even luchten voor gebruik.

** Zoals witte wijn azijn, appel azijn of ” normale” azijn.

*** Vegan kipstukjes en sojasaus kunnen verschillende hoeveelheden zout bevatten en sommige merken kunnen heel zout zijn. Volg hier dus niet blindelings het recept, maar ga op je eigen smaak af. Extra toevoegen kan altijd, maar te zout kun je niet meer goed corrigeren.

Luie leguaan

Meer luie gerechten? Of meer gerechten zodat je de resten rettich en winterpeen kan opeten? Klik op een van de plaatjes hieronder!