Vegan curry laksa noedel soep met snijbiet

Vegan curry laksa noedelsoep met snijbiet, tofu, tauge en mini-mais

Dit recept voor vegan curry laksa geeft een kruidige maar romige noedelsoep, die dus nooit echt te heet. De zachte rijstnoedels gaan perfect samen met de friszure curry bouillon. Eet deze soep met taugé, mini-mais, snijbiet of met prei, en gefrituurde tofu stukjes kunnen niet ontbreken.

Snijbiet is geen traditioneel ingrediënt in deze curry laksa soep. Maar het werkt prima om de groente inhoud van deze soep op te krikken en het gaat lekker op in de kruidige bouillon. Snijbiet groeit van juli tot december op Nederlandse bodem. Van de gedroogde peper kan je zoveel je wil toevoegen en je kan zowel Aziatische als Mexicaanse gedroogde pepers gebruiken (liever niet de gerookte varianten). Twee scherpe gedroogde pepers geeft voor mij al meer dan genoeg pittigheid. Gebruik eventueel verse rode peper als je geen gedroogde pepers kan vinden, of laat helemaal weg voor een milde versie. Laos en kurkuma  kun je bij een aantal grote supermarkten vers kopen. De poederversie  werkt ook wel, maar is minder lekker.

Van deze curry laksa wil je natuurlijk lekker veel naar binnen slobberen, dus schep je kommetje wel helemaal vol met soep (en niet zo’n bescheiden soepje zoals op de foto, want dat is alleen voor de beeldvorming bedoeld)!

 

 

Recept vegan curry laksa (2-3p):

Nodig:Doen:
gedroogde rode pepers naar wensBedenk hoe pittig je de soep wil. Ik ging voor redelijk pittig en gebruikte 2 hete gedroogde pepers en 1 milde gedroogde peper.
Week de gedroogde pepers in een kommetje met kokend water totdat ze zacht zijn.
- 2 selderijstengels in piepkleine stukjes
- 1 ui gesnipperd
- 100gr snijbiet in kleine stukjes*
Bak in een braadpan of een grote pan de selderijstengel en ui tot de selderij zacht is (5-8 min) op matig vuur. Bak de snijbiet nog 5 min mee. Haal de ingrediënten uit de pan.
- 4 knoflooktenen
- 3 sjalotten
- 3 cm verse laoswortel
- 2.5 cm verse kurkumawortel
- het witte gedeelte van 2 citroengras stengels- in ringetjes
- 1 theel korianderpoeder
optioneel:
- geraspte schil van 1 kaffir limoen
- evt. 4 kemiri noten

Maak een kruidenpasta:
Snij de knoflook, sjalotten, laoswortel, kurkumawortel en citroengras in kleine stukjes.
Stamp de ingrediënten vervolgens (met een vijzel) of maal (met een hakmolen of keukenmachine) fijn, samen met het korianderpoeder, en ook de kaffir limoen schil en kemiri noten als je die gebruikt. Als je maalt kun je evt een klein beetje water toevoegen om alle ingrediënten goed te laten mengen.

NB malen gaat veel sneller, maar stampen is lekkerder.
Bak de kruidenpasta in de braadpan met wat olie op een laag vuur gedurende 10 min. Schep de kruidenpasta regelmatig om.
- 400 ml kokosmelk
- 1L lichte groentebouillon
- 1 laurierblad
- 2 limoen bladeren
Doe dan de kokosmelk, groentebouillon, het laurierblad, de limoen bladeren en de gebakken selderij, ui en snijbiet stukjes in de braadpan. Breng het geheel aan de kook en laat het zachtjes doorkoken gedurende 20 min.
Toppings:
- gefrituurde of gebakken tofu stukjes** (gekocht of zelfgemaakt)
of gekookte sojabonen
- taugé
- mini mais
- 2-3 stengels paksoi in stukjes
- lente ui, verse koriander of citroenmelisse
- voor vega's een gekookt ei
Kies je toppings en bereid die terwijl de soep kookt.
200 gr mihoen (rijstvermicelli)Bereid de mihoen volgende de verpakking.
- 3 theel tamarinde extract
- 1 eetl sojasaus
Roer tenslotte het tamarinde extract en de sojasaus door de soep en dien meteen op; plaats de rijstnoedels in een soepkom, schep de soep in de kom en schep de toppings erop.

* Of gebruik prei wit in ringetjes.

** Sommige supermarkten en sowieso elke toko verkopen gefrituurde tofu stukjes. Je kan ook zelf tofu frituren of dunne gebakken tofu reepjes gebruiken. Zie dit recept.

Luie leguaan

Misschien zijn deze recepten ook iets voor jou?