Romige vegan risotto met pompoen

vegan pompoen risotto

Bij deze zachte en romige vegan risotto mis je de Parmezaanse kaas en boter, uit traditionele veggie risotto’s, helemaal niet. Deze risotto is heerlijk als comfortfood op een grauwe dag. Maar door de tuinbonen en doperwten ook fris genoeg voor warmere dagen.

 

Ongebrande cashewnoten kan je online kopen. En zijn echt aan te raden als roomvervanger. Dus zeker bestellen als je serieus bent over wat vaker plantaardig wilt eten.  De ongebrande cashewnoten pureer je en laat je enkele minuten mee koken in de risotto. Hierdoor krijgt dit  gerecht een geweldige structuur en smaak. Dus laat ze niet weg! Kan je dit vegan gedoe echt nog niet aan? Gebruik dan Parmezaanse kaas en een klontje margarine om je risotto hartig en romig te maken.

 

Gebruik in dit gerecht de winterpompoen (die fel oranje exemplaren), als je ze nog kan vinden. Die  is zoeter van smaak dan de flespompoen. En, winterpompoen komt zelfs in de winter van Nederlandse bodem. Kortom, een fijne keuze voor jezelf en het milieu. Wil je het helemaal zeker weten dat je een Hollandse pompoen te pakken hebt? Controleer het dan nog even op de verpakking in de supermarkt.

 

Lees je vanaf een mobiel of tablet? Het leest makkelijker als je het scherm nu horizontaal draait!

 

Recept vegan risotto met pompoen en doperwten (2-3p):

Nodig:Voorbereiden:Maken:
50 gr ongebrande cashewsZet voordat je begint met snijden de cashewnoten in een kommetje water om te weken.
50 gr tuinbonen (diepvries)Laat de tuinbonen en doperwten ontdooien.
50 gr doperwten (diepvries)
½ pompoenin kleine blokjesDoe de pompoenblokjes op een bakpapier op de bakplaat en besprenkel met olie. Laat ged 25-30 min krokant bakken op 200 gr.
2L groentebouillonBreng 2L lichte groentebouillon (ik gebruik 1 grote bouillontablet) aan de kook in een pan.
2 stengels bleekselderijBak in een braadpan op middelhoog vuur de bleekselderij in wat olie,
1 uisamen met de ui
1 theel tijmen de tijm totdat de ui glazig is.
2 knoflooktenengeperstVoeg dan de knoflook toe en bak dit 1 min mee.
200-250 gr risotto rijstBak hierna de risottorijst een minuutje mee totdat die glazig is.
witte wijn (vegan)Blus af met wat witte wijn en wacht totdat alle wijn is opgenomen. Doe er dan een soeplepel bouillon bij.
Draai het vuur naar een lage stand en doe er pas een nieuwe schep bouillon bij, als de vorige verdampt is. Roer frequent.
Ga zo door totdat de risotto net niet beetgaar is (ong 20 min).
Giet ondertussen de cashewnoten af en blender met ong. 20cc bouillon, voeg hieraan 3 eetl citroensap toe.
Wanneer de risotto net niet beetgaar is, doe je 2-3 volle eetl cashewmix bij de risotto. Roer goed en ga door met de vorige stap totdat de risotto beetgaar is.
Pureer 2-3 eetl van de cashewmix met wat doperwten/tuinbonen.
Schep de risotto op een bord en schep een lepel cashew-doperwtmix erboven op.
Strooi er tenslotte de pompoenblokjes en doperwten/tuinbonen op en dien op.