Aubergine in miso saus

aubergine in miso saus

 

 

Deze aubergine in miso saus steelt de show én staat binnen no time op tafel!

Laat je verassen door de zacht-zoete, unami smaak. Maar wees wel gewaarschuwd, hier blijf je van eten……..

 

Rode miso koop je in de toko of ecowinkel. De smaak zit tussen oestersaus, hoisinsaus en sojasaus in. Je kan het oa gebruiken voor tofu/tempeh marinades, soepen en sauzen. Zoals bijvoorbeeld bij deze noedels van knolselderij.

 

Dit recept is lekker snel klaar, omdat je de aubergine niet eerst hoeft in te leggen met zout. Het is daarom wel belangrijk dat je de aubergine in heel dunne plakjes snijdt. En let er ook op dat tijdens het bakken de plakjes niet over elkaar heen liggen. Zo verdampt al het vocht in de aubergine en neemt de aubergine de heerlijke rode miso-balsamico azijn saus goed op.

 

Deze aubergine miso combineert heerlijk in een groene salade of poke bowl. Zelf eet ik dit het liefst met kimchi en gekookte sojabonen of spicy gebakken tofu.

De gele rijst maak je door tijdens het koken van de rijst er 1/2 theel kurkuma en wat limoenblaadjes bij te mikken en eventueel  een klein beetje kokosmelk.

 

NLse aubergine?! Liever niet! Dit is nou zo’n product waarbij  je de Nlse exemplaren links moet laten liggen. Dit omdat het verwarmen van de kweekkassen in Nederland veel energie slurpt. Eentje uit Spanje is dus een betere keus. Check het dus in de supermarkt!

 

Lees je op je mobiel: Flip the screen!

 
 

Recept aubergine in miso saus (bijgerecht, 2p)

Nodig:Voorbereiden:Maken:
2 auberginesZie hiernaastHalveer de aubergines over de lengte, kantel je mes 45 graden vanaf de lengterichting en snijd zo de aubergine in dunne plakjes (2-3mm).
Bak de aubergine in een grote koekenpan met olie op middelhoog vuur. Zorg ervoor dat de plakjes niet over elkaar heen liggen tijdens het bakken, dus werk in porties. De aubergines moeten aan beide kanten goudbruin zijn en het vocht moet verdampt zijn. Haal ze hierna uit de pan en leg weg.
1 rode uiin dunne reepjesBak hierna in dezelfde pan op middelhoog vuur de rode ui en knoflook totdat de ui glazig is.
1½ knoflookteengeperstVoeg hierna alle overige ingrediënten toe inclusief de gebakken aubergine.
1 eetl rode misoDraai het vuur omhoog en laat alles inkoken tot een dikke saus.
2 eetl zoete ketjapKnijp als laatst de limoen over de aubergine uit. De aubergine is zowel warm als koud lekker.
1 eetl balsamicoazijn
70 ml water
sap van 1/2 limoen