Biet en waterkers met misodressing

Biet en waterkers salade met misodressing

Dit recept met biet en waterkers is zo makkelijk en belachelijk simpel dat ik overwoog om het niet te posten. Je doet niks anders dan de biet koken en hem met waterkers en een miso dressing opdienen. Heel eenvoudig dus! Maar het resultaat is een ontzettend verrukkelijke salade, waarvan je zo de hele schaal leeg eet. Zo lekker is ie, en dus besloot ik het toch maar te posten. Nu ik jouw dag beter heb gemaakt met deze informatie, vertel ik je ook even dat bieten van Nederlandse bodem het hele jaar door te verkrijgen zijn. Ook waterkers kun je een groot deel van het jaar van Nederlandse bodem krijgen. Dus, beiden zijn lekkere lokale groenten.

Hoe smaakt de biet en waterkers salade dan? Deze salade zit bomvol umami van de miso, is licht pittig van de waterkers en zacht, zoet en sappig van de biet. Deze salade wordt het lekkerst als je chioggia of gele biet kiest, want die smaken lekker mild en zoet. Deze koop je bij de groenteboer of in de biologische winkel. Als je die niet kan vinden, kan een rode biet ook prima. Ik koop kleine bieten, omdat ik het idee heb dat die sneller koken. Hollandse waterkers wordt in ieder geval bij biologische winkels verkocht. En, de witte miso kun je het beste halen bij een (Japanse/Koreaanse) toko. Gebruik hiervoor de  allerlichtste miso die je kan vinden.

En tenslotte; eet de salade als bijgerecht of prop er een broodje mee vol. Yummm!

 

 

Recept biet en waterkers salade

Nodig:Doen:
- 4 kleine gele of chioggia bieten
- 30-40 ml witte azijn
Snij het kopje en het staartje van de bieten. Doe de bieten in een pan en zet ze net onder water. Voeg een scheut witte azijn toe (dit voorkomt dat de bieten veel kleur verliezen). Kook de bieten tot ze gaar zijn, ong 30- 40 minuten (afhankelijk van de grootte).
Spoel de bieten kort af onder koud water. Trek de schilletjes er van af en snij de bieten in dunne reepjes.
- 2 eetl vegan mayo
- 1 eet (rijst)azijn
- 2 theel witte miso
- 1 theel suiker
- 1 theel sesamolie
- ½ theel mosterd
Maak de dressing: meng de vegan mayo, azijn, miso, suiker, sesamolie en mosterd door elkaar. Voeg zout of peper naar smaak toe.
100 gr waterkersSnij de waterkers in grove stukken.
Meng de bietenreepjes, de waterkers en de dressing door elkaar in een kom en dien meteen op.

* Alternatief: vervang de miso door mierikswortel. Dat is lokaal, maar dan loop je wel de umami-kick mis.

Luie leguaan

Heb jij je broodje en salade in de pocket en zoek je nog naar iets om erop te smeren? Check dan deze vegan belegjes!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.