Als je volgens de regels authentieke zelfgemaakte groene curry pasta wil maken, is dat een behoorlijk tijdrovende bezigheid. Alleen al met het zoeken naar de ingrediënten (kaffir limoen, korianderwortels) kan je een behoorlijke tijd zoet zijn, daar niet alle toko’s ze verkopen. En voor het handmatig malen met een vijzel, heb je echt geen tijd doordeweeks. Daarom vindt je hier een easy versie van groene curry pasta, met ingrediënten die je in de super kan halen. Ik vind dit sowieso een veel betere keus dan een potje curry pasta uit de winkel.
Je kan zelf bepalen hoe sterk je deze curry maakt, door meer of minder kokosmelk toe te voegen en meer of minder pepers te gebruiken.
Eet deze curry met (zilvervlies)rijst en tofu. En als je gestoomde of gewokte seizoensgroenten gebruikt, is het ook een milieubewust gerecht! Zoek op welke dat zijn via de website van milieucentraal. Ben je daarvoor te lui, kies dan voor winterpeen, prei of kool , die zijn bijna het hele jaar door een goede keus.
Recept groene curry (pasta) (2-4p):
Nodig: | Voorbereiden: | Maken: |
seizoensgroenten, rijst , tempeh of tofu | Bak tofu/tempeh en bereid rijst en roerbak of stoom seizoensgroenten | |
1 citroengras stengel | zie hiernaast | Ondertussen verwijder je alle groene gedeeltes van de citroengras en gebruik je alleen het binnenste witte gedeelte. Snij in kleine ringetjes en stamp vervolgens fijn in een vijzel. |
4 groene pepers* | ontlijst&ontzaad, in kleine stukjes | Doe de pepers, knoflook, sjalot, koriander, soja, olie, kruiden en limoenschil in een keukenmachine of hakmolen van je staafmixer (werkt beter dan een grote keukenmachine). |
3 knoflooktenen | in kleine stukjes | Pureer tot een fijne curry pasta. |
1 grote sjalot (of 3 kleintjes) | in kleine stukjes | |
7.5 gr verse koriander +steeltjes | ||
1 eetl sojasaus | ||
½ eetl zonnebloem olie | ||
1½ theel korianderpoeder | ||
1 theel laospoeder | ||
1 theel witte gemalen peper | ||
½ theel komijnpoeder | ||
schil van 1 limoen | geraspt | |
bv 200 ml kokosmelk +50 water ** | Verwarm een klein beetje olie in een wok en bak de currypasta ged 2 min. op middelhoog vuur. Voeg dan water en santen of kokosmelk toe volgens recept (erg spicy) of naar eigen smaak. | |
evt. 5 limoenblaadjes | Heb je limoenblaadjes in huis, doe die dan door de curry. Breng aan de kook en laat enkele minuten doorkoken. Doe er de gestoomde of gewokte groenten en de tempeh/tofu bij en dien op met rijst. |