Pak je gasbrander, draai de vlam aan en fikken maar! Deze geblakerde Chinese kool smaakt er alleen maar beter door! Als je een fan bent van de Koreaanse keuken met zijn pittig, zoete en hartige smaken, dan raad ik je aan dit gerecht zeker te proberen. Je zou deze geblakerde Chinese kool kunnen zien als een soort kimchi on fire, maar dan veel sneller klaar. De kool smaakt naar een unami explosie, met hete, spicy BBQ-achtige smaken met een lichte zoete smaak en een smokey finish.
Chinese kool is eigenlijk het hele jaar van Nederlandse bodem te verkrijgen dus je kunt ‘m elk moment zonder schuldgevoel eten.
Eet deze geblakerde Chinese kool op een lotus bun (open bao), in een gevulde bao, als bijgerecht of bij een rijst bowl.
Recept geblakerde Chinese kool (2-3p):
Nodig: | Doen: |
- 1 knoflookteen - geperst - 2-3 eetl Koraanse chilivlokken* - 2 eetl sesamolie - 2 eetl sojasaus - 2 eetl rijstazijn - 1½ eetl ahornsiroop** - 1 cm gember- heel fijn geraspt | Maak eerst de marinade: roer de knoflook, chilivlokken, sesamolie, sojasaus, rijstazijn, ahornsiroop en gember door elkaar in een kommetje of kopje. Laat alles intrekken. |
een halve Chinese kool- in 8 stukken | Verwarm een grote koekenpan op het vuur. Doe er een beetje olie in en bak de Chinese kool plakken op middelhoog vuur. Doe dit totdat de Chinese kool aan beide zijden goudbruin en zacht is. |
Leg de Chinese kool op een bakplaat en kwast beide zijden in met de marinade. Laat dit 15-30 min intrekken. Pak dan de gasbrander en zet de fik erin. Blaker de Chinese kool aan beide kanten totdat de kool licht bruine puntjes krijgt. |
|
evt. lente ui in ringetjes | Dien op en bestrooi naar wens met lente ui. |
*Gochugaru
** Of een andere zoete siroop of zoetstof, bijvoorbeeld agavesiroop.
Meer zoals dit op de luie leguaan: