Gefrituurde okra met BBQ saus

Gefrituurde okra met BBQ saus

Deze gefrituurde okra stukjes zijn de perfecte borrelhap of midnight snack; ze zijn krokant, luchtig en happen makkelijk weg. Denk aan courgette frietjes, maar dan niet zo slap en met een veel lekkerdere bite. Dip de okra stukjes in de rokerige BBQ saus en je waant je in zuid-USA.

Dit vegan recept is ook nog eens simpel en je kunt het lekker snel bereid. Je doet nog het “langst” over de saus, maar die kan je nog altijd vervangen door pre-fab BBQ saus (ik durf te wedden dat die wel minder lekker is dan deze BBQ saus). Je hoeft je geen zorgen te maken over mogelijk slijmerige okra. Door de hoge temperatuur nodig voor het frituren, verdwijnt het slijmerige spul. Snij ook niet te diep in het steeltje, want daar kan dus slijm uitlopen en dat wil je niet. Koop stevige, kleine okra exemplaren en laat ze niet te lang in de koelkast liggen voor gebruik, want dan is okra op zijn lekkerst. Ik raad ook een kookthermometer aan om de temperatuur van je olie te checken, want anders blijft het een beetje multipel gok en kan je frituurspul makkelijk verbranden of veel vet opnemen. En, wie wil nou niet perfect gebakken okra stukjes.

 

 

Recept gefrituurde okra stukjes met BBQ saus:

Nodig:Doen:
- 1½ theel karwijzaad
- 1½ theel komijnzaad
Maak eerst de BBQ saus:
Rooster de karwijzaadjes en komijnzaadjes in een koekenpan op middelhoog vuur totdat ze bruin zijn. Maal ze vervolgens met een (koffie)maler of vijzel tot een fijn poeder.
- 1 ui - gesnipperd
- 3 knoflooktenen - fijngesneden
Bak de ui en knoflook in een laagje olie op een laag-matig vuur in een koekenpan gedurende 5 min.
- 1 theel gerookt paprikapoeder
- 1 theel kaneelpoeder
- ½ theel korianderzaad

- 2½ eetl tomatenpuree

- 125 ml water
- 3 eetl citroensap
- 2 theel suiker

Voeg dan het komijn/karwij poeder toe, samen met het paprikapoeder, de kaneel en het korianderzaad. Bak dit alles 2 min mee.
Doe vervolgens de tomatenpuree erbij en bak dit 3min mee.
Roer het water, citroensap en suiker erdoor en breng het geheel aan de kook. Laat de saus inkoken tot een dikke saus op een matig vuur en haal het dan van het vuur.
300 gr okraMaak vervolgens de okra stukken. Laat ongeveer ½ cm van het steeltje van de okra staan en snij de rest van de steel weg. Snij de steel niet te ver door, want dan komt er een slijmerige substantie vrij (die wil je natuurlijk niet in je eten hebben, bah!). Snij de okra vervolgens in 3 stukken.
- 3 eetl plantaardige yoghurt

- 75 gram maismeel
- 60 gr patent bloem
- ½ theel knoflookpoeder
- ½ theel paprikapoeder
Doe de okra stukken in een kom en roer hier voorzichtig de plantaardige yoghurt doorheen. Bestrooi de okra stukken met een klein beetje peper en zout.

Vul een diep bord met het maismeel, de bloem, het knoflookpoeder en paprikapoeder. Strooi hier een beetje zout en peper over en meng alles door elkaar. Wentel de met yoghurt bestrooide okra stukken door het meelmengsel. Klop overtollig meel af.
voldoende olie (zonnebloem, pinda of raapzaad) om te friturenVerwarm een ruime hoeveelheid olie tot 170 graden. Frituur de okra (eventueel in porties) goudbruin en knapperig in ongeveer 5 min (per portie). Check tussendoor of de temperatuur van de olie wel 170 graden blijft. Laat de okra uitlekken op een bord bedekt met keukenpapier.
Eet de okra meteen op samen met de saus.
Luie leguaan

Een borrelhapje is geen borrelhapje. Dus, maak er meer!