Deze gele linzen soep is het lichte en romige broertje (of zusje) van de snert. Ook belangrijk, is dat hij veel sneller klaar is.
Je maakt hem met prei en venkel. Prei is echt een Hollandse topper, die kun je het hele jaar door van de Nederlandse bodem kopen. Venkel in de zomer en herfst. Dus, dit is het ideale herfst of zomer-die-voelt-als-herfst soepje.
Je kunt ¼ bouillontablet plus wat zout gebruiken of als je het jezelf makkelijk wil maken, kun je ook meer bouillontablet gebruiken. Als je de kleur van je soep erg belangrijk vindt, gebruik dan alleen het witte gedeelte van de prei en leg de groene gedeeltes weg voor gebruik in een ander gerecht (weggooien is echt zonde).
Recept gele linzensoep (2-4p):
Nodig: | Voorbereiden: | Maken: |
1 kleine prei | in ringetjes | Bak de prei, sjalot en venkel in wat olie op een matig vuur in een pan, die geschikt is om soep in te maken. |
1 grote sjalot of 3-4 kleine | fijngesneden | |
1 kleine venkel | in blokjes | |
200 gr gele (split)linzen | Als de groenten zacht zijn (5-8 min), voeg je de gele linzen, het water, de bouillontablet en laurierbladen toe. | |
800 ml water | Breng aan de kook en laat op een laag pitje pruttelen. Roer af en toe in de pan. | |
¼ groentenbouilliontablet | ||
2 laurierbladen | ||
Als de linzen helemaal zacht en uiteen gevallen zijn (dit duurt ong 30 min), pureer je de soep fijn met een staafmixer. | ||
1 theel witte peper | Voeg dan de witte peper toe, roer, proef en voeg evt wat zout toe. | |
evt snufje kurkuma | Roer evt een snufje kurkuma door de soep voor extra kleur. | |
Dien warm op. |