Chinese kool is een ondanks de naam doet vermoeden, een typische groente die je het hele jaar door van Nederlandse bodem kunt krijgen. Een milieubewuste en lokale keus dus! Maar heb je geen idee wat je met een Chinese kool moet klaarmaken? Probeer dan eens deze geroosterde Chinese kool in een lekker pittige Thaise curry saus!
Dit is een super lekker en origineel recept. Het roosteren brengt een zachte en nootachtige smaak in de Chinese kool naar voren en dat combineert super goed met de romige maar pittige rode curry saus. En, met de geroosterde pinda’s en sesamzaad die je er op strooit voelt het helemaal niet alsof je Hollandse groenten eet.
Maak dit gerecht als voorgerecht of bijgerecht. Of rooster de kool op de barbecue; maak dan de saus en de be-strooisels van te voren klaar.
Recept geroosterde chinese kool met Thaise curry saus (2p):
Nodig: | Maken: |
- 2 knoflooktenen (heel) - 2 gedroogde chilipepers (optioneel)* | Verwarm een laagje olie in een grote koekenpan en rooster hierin de knoflookteentjes en evt. de gedroogde chilipepers goudbruin op laag vuur. Laat beide niet zwart worden. Verwijder hierna uit de pan en bewaar voor later. |
een grote (halve) chinese kool | Halveer een chinese kool over de lengte. Eén helft gebruik je niet, dus doe daar mee wat je goed dunkt. Halveer de andere helft weer door de lengte. Halveer zo (in de lengte!) door totdat je 8 stukken hebt. Mocht je een kleine chinese kool hebben ga dan voor 6 stukken. Bak de chinese kool op het snijvlak op laag-gemiddeld vuur totdat die goudbruine randjes heeft. Leg daarna op het andere snijvlak en bak die goudbruin. Haal daarna uit de pan. |
- 2 knoflooktenen - 2 sjalotjes- in grove stukken - 4 cm gember- in grove stukken - 2-3 eetl sojasaus** - 1 eetl chilisaus - 2 theel suiker** - sap van ½ limoen** | Doe ondertussen de knoflooktenen, sjalotjes, gember, sojasaus, chilisaus, suiker en limoensap in een hakmolen, blender of keukenmachine. Voeg ook de geroosterde knoflooktenen toe en evt de geroosterde pepers*. Maal fijn tot een puree zonder klontjes. |
¾ eetl tomatenpuree 150 ml kokosmelk | Doe de kokosmelk en de tomatenpuree in een steelpannetje. Roer hier de knoflook-sjalot-sojasaus puree door en breng aan de kook. Laat de saus daarna 5-7 min zachtjes doorkoken totdat je een homogene en niet al te dunne saus hebt. |
1-2 eetl (geroosterde) pinda's 1 eetl sesamzaad | Rooster ondertussen ook (indien nog niet geroosterd) de pinda's in een koekenpan. Rooster hierna het sesamzaad goudbruin. Doe de pinda's in een vijzel en maal tot grove stukken. |
groene kruiden zoals lente ui en koriander | Snij de groene kruiden fijn. |
Stel nu het gerecht samen; schep wat saus op een bord. Leg daar 2 stukjes geroosterde chinese kool op. Bestrooi met de pinda's en het sesamzaad en de groene kruiden. Dien meteen op. |
* Deze gedroogde chilipepers zorgen voor flink wat pat. Hou jij daar niet zo van? Laat dan weg/
** Gebruik meer of verminder obv je eigen smaak.
Check ook deze andere vegan en vegetarische gerechten met kool!