Geroosterde wortels met salsa verde van wortelloof

Wortels met salsa verde van worteltop

Vind je het ook zonde wanneer je het wortelloof van bospeen moet weggooien? Ik ook! Uiteraard kan je er menig huisdier mee verblijden, maar wist je dat je het ook prima zelf kan eten? Nu zou ik je het niet aanraden om ze rauw op te eten, maar in deze no-waste salsa verde (=groene saus) zijn de worteltopjes super lekker!

 

Deze wortelloof salsa verde smaakt namelijk perfect bij zoet geroosterde wortelen uit de oven. Ook kan je hem gebruiken als dip, met een stokbroodje of boven op je wraps/tortilla’s. Bewaar de salsa verde in de koelkast, voor maximaal 4 dagen.

Weet je niet wat je bij deze geroosterde wortelen en wortelloof salsa moet eten? Maak dan een couscous/gierst maaltijd salade. Zie de notities onder aan het recept.

 

Bos of waspeen uit Nederland is van mei tot en met december te krijgen. Lees je vanaf je mobiel, dan leest het makkelijker om nu het scherm te draaien. De regels van de tabel veranderen van kleur als je die aanraakt, zo zie je makkelijk waar je gebleven bent!

 
 

 

Recept geroosterde wortels met salsa verde van wortelloof (bijgerecht, 2p):

Nodig:Voorbereiden:Maken:
80 gr wortelloof



in grove stukken gesneden



Maak eerst de salsa verde: doe het wortelloof, de citroenschil, het citroensap, de rode peper, de olijfolie, de witte wijn azijn en de knoflook in een keukenmachine. Laat die draaien tot je een gepureerde saus hebt. Voeg daarna zout naar smaak toe.
schil van 1 citroen
sap van ½ citroen
schil geraspt
1 rode peper
ontlijst, ontzaad, in stukken gesneden
8 eetl olijfolie
2 eetl witte wijnazijn
3 knoflooktenen
Verwarm de oven voor op 230 graden.
400 gr bospeenin stukken van 1-0.8 cm breedDoe de bospeen op de bakplaat (gebruik evt bakpapier). Besprenkel de bospeen met olijfolie en schuif in de oven.
Laat 45 min bakken tot goudbruin aan alle kanten, schep halverwege om.
Meng de wortels met een paar eetlepels van de salsa verde en dien op.
Bewaar restjes van de salsa verde maximaal 4 dagen in de koelkast.

Wil je hier een maaltijd salade met couscous of gierst van maken?

  • Bereid dan de couscous/gierst volgens de verpakking. 

  • Doe ondertussen 1 geperste knoflookteen, een halve gesnipperde rode ui in een grote kom.

  • Besprenkel dit met een beetje rode wijn azijn.

  • Voeg 2 handen fijngesneden groene kruiden toe, zoals munt, koriander, bieslook en peterselie en roer door.

  • Rooster een handje noten (bijvoorbeeld amandelen en hazelnoten).

  • Schep de couscous bij de ui/kruiden in de mengkom. Doe hier de noten, de wortels en 3-4 eetl wortelloof salsa verde bij. Breng op smaak met peper en zout.

  • Voeg evt. andere groente restjes toe, zoals komkommer, paprika of tomaat in blokjes gesneden.

  • En, dien meteen op.

Luie leguaan

Klik hieronder voor andere leuke recepten uit de oven: