Hoe bereid je tempeh? Uiteraard zonder voorbereiding :). Ik raad je twee manieren aan waarbij de tempeh gegarandeerd niet naar schoenzolen smaakt.
De meest bekende manier is om de tempeh krokant te frituren of bakken en daarna in een saus te mikken (zoals bij deze tempeh in pindasaus).
Een andere, minder bekende manier om tempeh te bereiden, is de tempeh te laten sudderen in een saus. En, qua smaak kan de gesudderde tempeh absoluut tippen aan de gefrituurde variant (en dat zegt wat!). Want door het sudderen in een kruidige saus, neemt de tempeh alle smaak van de saus op en wordt hij heerlijk mals en sappig.
Absoluut het uitproberen waard!
En, deze tempeh-sudderlapjes zijn helemaal perfect voor in bowls, bij rijst- en groentegerechten (zoals deze spruitjes in kokosmelk) of in een broodje.
Tip: Check wel van te voren of alle tempeh reepjes in de koekenpan kunnen zonder over elkaar heen te liggen en gebruik evt. een grotere koekepan.
Malse gesudderde tempeh (bijgerecht, 2p):
Nodig: | Voorbereiden: | Maken: |
3 knoflooktenen | heel, gekneusd | Verwarm een laagje olie in een grote koekenpan en rooster daarin de knoflook aan beide zijden goudbruin op middelhoog vuur. |
3cm gember | ongeschild, in dunne plakjes | Voeg de gember en alle overige ingrediënten behalve de tempeh en roer goed. |
2 eetl lichte sojasaus | ||
2 eetl zoete ketjap | ||
2 eetl rijstazijn | ||
2 theel suiker | ||
1 theel gemberpoeder | ||
300 ml water | ||
200 gr tempeh | in dunne lange plakjes | Verdeel daarna de tempeh over de pan (zorg dat de tempeh goed ondergedompeld is en niet over elkaar heen ligt) en breng het geheel aan de kook. Draai dan het vuur lager en laat het geheel door pruttelen totdat de tempehplakjes zijn drooggekookt (ong 20-25min). Laat de tempeh dan nog even kort bakken aan beide zijden (pas op dat het niet aan fikt). . Haal uit de pan en dien meteen op. |