Bolognaise saus is het lekkerst als hij lang heeft staan stoven. Doordat je eerst de uien stooft, wordt de saus lekker zoet. Daarna is het wachten totdat de wortel, bleekselderij en tomaten een gehele saus vormen. Voor deze linzen bolognaise heb ik een aantal verschillende linzen geprobeerd*, maar met berglinzen wordt deze saus het lekkerst. Dit komt omdat deze linzen door hun lange kooktijd heel blijven in de saus. Je koopt berglinzen bij de eco-winkel.
Deze linzen bolognaise eet je met pasta, (snelkook) polenta of in een lasagne. Ik vertrouw erop dat je daar wel uitkomt met de instructies op het pakje!
Lees je vanaf je mobiel, dan leest het makkelijker om nu het scherm te draaien. De regels van de tabel veranderen van kleur als je die aanraakt, zo zie je makkelijk waar je gebleven bent!
Recept linzen bolognaise saus (2p)
Nodig: | Voorbereiden: | Maken: |
1½ ui | in blokjes | Fruit eerst de ui in wat olie in een sudderpan met dikke bodem op laag vuur met de deksel op de pan, samen met de rozemarijn (liefst 10min). Roer af en toe. |
1 theel rozemarijn | ||
1 winterpeen | in piepkleine blokjes | Voeg de wortel en bleekselderij toe. |
2 bleekselderijstengels | in piepkleine blokjes | Bak op een laag pitje totdat ze zacht zijn (ong 10 min) onder af en toe roeren. |
3 knoflookteentjes | fijngesneden | Bak hierna de knoflook en kruiden 1-2min op middelhoog vuur. |
½ eetl gedroogde tijm | ||
½ eetl gedroogde oregano | ||
100 gr berglinzen | Meng de linzen door de groenten. | |
2 blikjes gepelde tomaten (400gr) | Voeg de tomaten uit blik met sap en 400 ml water toe en breng aan de kook. Laat daarna de saus op een laag pitje minstens een uur koken onder regelmatig roeren, tot zich een dikke homogene saus heeft gevormd met nog hele linzen. Voeg evt wat water toe als de saus te droog dreigt te worden. |
|
1 volle eetlepel tomatenpuree | Roer er een volle eetlepel tomatenpuree door en | |
scheut olijfolie | een scheutje olijfolie en dien op. |