Yummm, meiknolletjes zijn ideaal voor in een curry. Waarom? Omdat ze alle saus opzuigen en er dus helemaal in op gaan. Ook zijn ze stukken lichter dan bv aardappelen. In deze meiknol curry doen ze het fantastisch samen met een heel zootje aan kruiden, tomatenblokjes, spinazie, kikkererwten en een klein beetje kokosmelk. Daardoor smaakt deze curry zacht, maar is ie tegelijkertijd ook licht verteerbaar. Maar mocht je een grote eter zijn, dan is het niet onverstandig om wat hier wat rijst bij te koken (dat doe ik in ieder geval wel na een drukke dag).
Als variatie zou je de spinazie ook door andere groene bladgroentes, zoals snijbiet of bok choy kunnen vervangen.
Meiknol, knolraap of raap groeit in het voorjaar en najaar in NL, ongeveer rond dezelfde tijd als de spinazie. Ik raad je aan om kleine stevige meiknolletjes te kopen, die zijn het beste van smaak. Grote exemplaren kunnen hol en taai zijn.
Tenslotte, lees je vanaf je mobiel, dan leest het makkelijker om nu het scherm te draaien. De regels van de tabel veranderen van kleur als je die aanraakt, zo zie je makkelijk waar je gebleven bent!
Recept meiknol curry (2p):
Nodig: | Voorbereiden: | Maken: |
2 uien | in blokjes | Warm een scheut olie op in een braadpan en bak hierin de uien |
3 cm gember | grof geraspt | en de gember totdat de ui glazig is. |
2-3 knoflooktenen | fijngesneden | Voeg de knoflook toe en bak kort mee (1min). |
1 eetl korianderpoeder | Doe daarna alle kruiden (koriander, kurkuma, komijn, chili, en evt. limoenblaadjes en mosterdzaad) erbij. Blijf roeren totdat de kruiden geuren. | |
1 eetl kurkumapoeder | ||
1½ theel komijnpoeder | ||
1 theel chilipoeder | ||
1½ theel mosterdzaad | (optioneel) | |
6 limoenblaadjes * | (optioneel) | |
1 blik kikkererwten (400gr) | niet afgieten | Voeg dan de kikkererwten+blikvocht, |
1 blik tomatenblokjes (400gr) | het blik tomatenblokjes plus 150 ml water en | |
4 meiknolletjes | geschild, in 4-en | de meiknolletjes toe. Breng aan de kook en laat 20 min zachtjes pruttelen op laag vuur. Roer af en toe. |
2 volle eetl kokosrasp | Hierna roer je de kokosrasp | |
30 gr santen/creamed coconut | en de santen door de curry. | |
250 gr spinazie** | Hou een volle hand van de spinazie achter en doe de rest ook in de pan. Draai het vuur omhoog en laat de curry flink doorkoken terwijl je vaak roert, totdat er een redelijk dikke saus is ontstaan (ong 10 min). |
|
sap van 1 limoen | Haal van het vuur en vis evt. de limoenblaadjes uit de curry. Roer de overgebleven spinazie door de curry. Knijp er limoensap naar smaak overheen en dien meteen op. |