Mijn beste ratatouille recept; ideaal voor restjes

Beste ratatouille recept; vegan en met restjes

Toegegeven, ik ben niet altijd fan van ratatouille, omdat het de neiging heeft om sompig te worden met stukjes groenten die niet goed gaar zijn. Of dat de groenten juist droog en totaal niet smeuïg zijn. Maar met mijn beste ratatouille recept gebeurt dat dus niet! Ook toegegeven, dit is zeer waarschijnlijk niet het snelste of luiste recept voor ratatouille dat je kan vinden. Want het duurt dus wel even om dit recept te bereiden, maar dat betaald zich wel dubbel en dwars terug in de smaak.

Dit recept is ideaal voor het opmaken van restjes groenten uit de koelkast aan het eind van de week, omdat het niet heel veel uitmaakt wat voor groenten je gebruikt. In mijn koelkast lagen nog:

  • wortelen
  • aardperen
  • courgette
  • venkel
  • rode ui

Maar je kan ook de volgende groenten gebruiken:

  • bleekselderij
  • pompoen
  • pastinaak
  • aubergine (lekker, maar niet echt lokaal)
Kijk naar wat je nog in huis hebt en wat er in het seizoen is. Zo, maak je altijd een lekkere en milieuvriendelijke gerecht.
Het beste ratatouille recept wordt zo lekker omdat je de groenten in de oven roostert en de saus apart maakt en ze pas op het laatst samenvoegt. Zo haal je uit beiden de beste smaak en blijft de textuur behouden.
 
Eet je ratatouille met bijvoorbeeld rijst of gebakken aardappelen of witte bonen of bestrooi de ratatouille met geroosterde pompoenpitten.

 

 
 

 

Recept mijn beste ratatouille recept (4p):

Nodig:Doen:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Bijvoorbeeld*:
- 8 wortelen
- 5 aardperen
- 1 courgette
- 1 venkel
- 2 rode uien

-olijfolie
Snij de groenten in stukken. Hou hiermee rekening met hoe hard de groenten zijn; snij de hardste groenten zoals de wortel in blokjes van 0.5-1 cm; snij zachte groenten, zoals de courgette en de rode ui, in grotere stukken van 2-3cm.
Doe de groenten vervolgens in een ovenschaal en besprenkel ze ruim met olijfolie. Voeg ook 50ml water toe aan de ovenschaal.
Doe de ovenschaal in de oven en bak gedurende een tot anderhalf uur totdat de groenten zacht en gaar zijn, maar nog wel een beetje bite hebben. Schep de groenten elke 20-30 min even om. Het is niet de bedoeling dat er bruine randjes ontstaan bij de groenten, dek in dat geval de groenten af met wat aluminium folie.
- 4 gepelde knoflooktenen
- 2 volle eetl tomatenpuree
- 1 blik (400gr) gepelde tomaten
- 1 ui in 6-8 parten
- 2 laurierbladen
Maak terwijl de groenten in de oven staan de saus:
Verwarm wat olijfolie in een grote braadpan op middelhoog vuur. Voeg hier de knoflooktenen aan toe en bak ze aan alle zijden goudbruin.
Voeg de tomatenpuree toe en bak die gedurende 3-4 minuten mee, terwijl je goed roert.
Doe de gepelde tomaten met sap, de ui en de laurier in de pan. Roer goed en breng het geheel aan de kook.
Laat alles gedurende 20-30 minuten pruttelen. Plet ondertussen de gepelde tomaten met een spatel of pollepel. Mocht de saus te droog dreigen te worden, kan je een beetje water toevoegen.
Verwijder als de saus klaar is het laurierblad en plet de knoflooktenen fijn en roer ze door de saus.
- sap van ½ citroen
- olijfolie
- verse peterselie
Doe de ovengroenten bij de saus. Laat het geheel nog 5-8 min pruttelen en haal het dan van het vuur, maar let op dat het geheel niet te droog wordt (voeg dan een scheutje water toe).
Voeg het citroensap toe en de olijfolie en peterselie naar smaak.
Proef en voeg wat zout en zwarte peper toe naar smaak.
Dien op.

* Gebruik groenterestjes en seizoensgroenten.

Luie leguaan

Nog niet door je restjes heen, check dan deze andere gerechten:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.