Mochi met zwarte sesampasta

Vegan mochi met zwarte sesamzaadpasta

Deze mochi met zwarte sesampasta is een sticky business, maar echt de moeite waard! Voor mij is het de ultieme snack; chewy, zacht, kokos- en nootachtig en licht zoet. Mochi zijn het lekkerst op de dag dat je ze maakt, maar dat is voor mij geen probleem. Ik eet ze dan ook makkelijk allemaal op wanneer ik dit recept maak….Bijna allemaal dan… delen is ook goed en beter voor de lijn 😉

 

Mijn eerste keer mochi’s maken ging gepaard met veel plakkerigheid en niet zulke mooie balletjes. Maar de pogingen daarna gingen al veel beter, geef dus niet op mocht het de eerste keer niet lukken! De beste tip is je handen en het oppervlak bestuiven met wat geroosterd kleefrijstmeel; dit zorgt ervoor dat de mochi’s niet overal aan blijven plakken.

 

Zwarte sesamzaad pasta is mijn favoriete mochi vulling. Traditioneel wordt dit in een soort zoet soepje gegeten, maar ik heb het niet zo op zoete soepjes, dus skip ik die liever. Bij dit recept gebruik ik kleefrijstmeel  de Chinese of Thaise variant, niet de Japanse) verkrijgbaar in de toko. Zwart sesamzaad kun je online bestellen of bij een toko kopen, maar je kan het ook gewoon swappen voor wit sesamzaad. Met dit recept krijg je een licht zoete mochi, maar ben je een echte zoetekauw voeg dan extra suiker toe.

 

Ook heb je een aantal andere keukenspullen nodig voor dit recept, namelijk een grote pan met deksel; een kom die in de grote pan past en een stoom rooster (steam rack; heeft iets weg van een metalen pannen onderzetter maar dan met hogere pootjes) waar je de pan op kan plaatsen. Minder ideaal maar werkt ook: de kom in een stoommandje plaatsen die je vervolgens in een wok plaatst, waar je vervolgens het water in kookt.

 

 

 

 

Mochi gevuld met zwart sesamzaad

Recept mochi met zwarte sesampasta:

Nodig:Maken:
- 8 eetl zwart sesamzaad*
- 3 eetl suiker
- 3 eetl kokosvet
- snufje zout
Maak eerst de vulling; rooster de sesamzaadjes in een koekenpan op laag vuur totdat ze lekker geuren. Doe de sesamzaadjes samen met de suiker, het kokosvet en het zout in een hakmolen of foodprocessor en maal fijn. De sesampasta hoeft niet super glad te worden en mag best nog wat groffe stukjes hebben. Leg 5 min in de diepvries.
70 gr kleefrijstmeelRooster de kleefrijst meel in een koekenpan of wok, totdat het begint te verkleuren. Laat het absoluut niet bruin worden. Laat het afkoelen en leg weg voor later gebruik. Sla deze stap niet over want dit spul redt jou straks van het plakken van het kleefrijstmeel.
Pak een kom die in een grote pan past. Plaats een stoomrooster in de pan. Vul de grote pan met water, maar zorg dat dit onder het niveau van het rooster blijft. Breng het water aan de kook.
- 200 gr kleefrijstmeel**
- 30 gr rijstmeel**
- 30 gr suiker
- 60 ml kokosmelk
- 175 ml water
Roer ondertussen de kleefrijst met het rijstmeel, de suiker, kokosmelk en water tot een glad papje in je kom. Plaats die kom op het rekje in de pan met kokend water (zorg wel dat je jezelf niet verbrand enzo). Dek de pan af met een deksel (maar laat de kom onafgedekt). Stoom het kleefrijstmeelmengsel gedurende 20 minuten op hoog vuur.
Haal terwijl de kleefrijst staat te koken, de vulling weer uit de diepvries en draai hier 12*** balletjes van. Leg de balletjes weer in de vriezer.
Haal na 20 minuten het kleefrijstmengsel uit de pan. Men zegt dat je dit nu 1-2 min hard moet slaan met een spatel om de elasticiteit te bevorderen. Ik heb geen idee of dat daadwerkelijk helpt, maar het is best leuk om te doen en geeft gekke geluidjes...dus waarom niet. Laat het kleefrijstmengsel wat afkoelen zodat het nog warm is maar je het kunt aanraken zonder blaren te krijgen.
Haal de sesamvulling uit de diepvries.
Bestuif je werkblad met een beetje van het geroosterde kleefrijstmeel. Stort hier het kleefrijstmengsel over (dit heeft soms wat hulp nodig om los te komen). Bedek ook de boven en zijkanten van het kleefrijstmengsel met een beetje geroosterd kleefrijstmeel. Verspreid ook wat kleefrijstmeel over je handen.
Trek vervolgens vanuit een hoek 1/12 van het mengsel en bedek "de snijwond" met geroosterd kleefrijstmeel. Vorm dit stukje kleefrijstmeel tot een platte, zo-dun-als-mogelijke disk met je handen.
Leg hierop een bolletje sesamvulling en breng de hoeken bij elkaar. Rol vervolgens tot een glad balletje (een mochi 😉 ). Probeer de vouwen weg te werken, maar maak je geen zorgen als je de vouwen nog een heel klein beetje ziet.
50 gr kokosraspVul een kommetje met water en een kommetje met kokosrasp. Dompel de mochi met een lepel kort onder in het water, laat het uitlekken en doe de mochi daarna in het kommetje met de kokosrasp. Rol de mochi om alle kanten te bedekken met kokosrasp. Plaats de mochi in een goed afsluitbare container, indien je nog vouwen hebt, zorg dan dat die aan de onderkant zitten. Dit trekt zo grotendeels weg. Herhaal dit totdat al het kleefrijstmengsel op is. Eet de mochi's nog dezelfde dag op. Bewaar ze tussen het eten in, in de koelkast.

* Evt. te vervangen door wit sesamzaad

** Gebruik (kleef)rijstmeel van een Chinees of Thais merk, niet van een Japans merk.

*** Draai jij al mochi als een pro, dan kan je tot 15 mochi uit dit recept halen, heb je dit nog nooit gedaan reken dan op 10 mochi.

 

Luie leguaan

Zie ook deze andere vegan zoete dingen 🙂