Wij moeten ons echt inhouden willen we deze onweerstaanbare rode saus niet opsmikkelen tijdens het koken. Je draait hem zo in elkaar in een keukenmachine of blender. De zoete, frisse kruidige smaak van deze saus vult deze vegan noodle bowl perfect aan. En, deze snelle maaltijd is dan ook ideaal na een drukke dag!
Denk je bij paksoi ook aan Azië? Verrassend genoeg groeit paksoi van mei tot november op Nederlandse bodem. Ook de winterpeen komt bijna het gehele jaar van Nederlandse akkers. Prima lokaal dus!
Dit gerecht gebruikt gezuiverde tamarinde. Dat kan je vinden bij de toko en bij sommige grote supermarkten. Bang dat je na het maken van dit gerecht geen raad weet met je potje tamarinde? No worries, het is een standaard ingrediënt in onder andere de Thaise, Indonesische en Indische keuken. Ook komt dit ingrediënt vaak op dit blog langs. Ik gebruik het vaak als basis van sauzen voor mie, mihoen of groenten. Zoals bijvoorbeeld in deze vegan pad thai of in deze sticky tofu.
Lees je vanaf je mobiel, dan leest het makkelijker om nu het scherm te draaien. De regels van de tabel veranderen van kleur als je die aanraakt, zo zie je makkelijk waar je gebleven bent!
Recept noodle bowl met rode saus (2p):
Nodig: | Voorbereiden: | Maken: |
1 grote winterpeen | geschild | Rasp de winterpeen en leg weg. |
dikke noodles | Bereid de noodles in gewenste hoeveelheid volgens verpakking. | |
200 gr tempeh | in driehoekjes | Laat een goede koekenpan goed warm worden, voeg een beetje olie toe en bak de tempeh stukjes op hoog vuur totdat ze goudbruin zijn. Haal uit de pan. |
2 eetl tamari of sojasaus | Pureer voor de rode saus de tamari/sojasaus, sesamolie, bruine suiker, | |
1 eetl sesamolie | tomatenpuree, tamarinde, knoflook, gember- en citroengraspoeder in een langwerpig bakje tot een gladde saus. | |
1 eetl bruine suiker | ||
2 volle theel tomatenpuree | ||
1 theel gezuiverde tamarinde | ||
½ knoflookteen | ||
½ theel gemberpoeder | ||
½ theel citroengraspoeder | ||
½ paksoi | naar wens | Bak hierna de paksoi in de(zelfde) koekenpan gedurende 1-2 min op middelhoog vuur en haal uit de pan. |
3 knoflooktenen | fijngesneden | Bak daarna de knoflook samen met |
1 grote sjalot (of 3 kleine) | gesnipperd | de sjalot en rode peper in die koekenpan, totdat de sjalot glazig is. |
1 rode peper | zonder zaadjes, in ringetjes | |
1 eetl sojasaus | Doe de tempeh bij de knoflook en sjalot, laat warm worden en voeg een eetlepel sojasaus toe. Draai het vuur uit en roer goed. | |
Dien de noodles op met de tempeh, paksoi, geraspte wortel, en de rode saus. Bestrooi met lente-ui of pinda’s oid. |