Pittige salade van komkommer en zwammen (black fungus)

Salade met komkommer en zwammen (black fungus)
De komkommer in deze salade is zo knapperig en fris (zie recept voor de ultieme tip om komkommer lekker knapperig te maken). En dat is lekker gecombineerd met een dressing boordevol umami en lekker pittige chilipepers (of vlokken). Wat deze salade bijzonder maakt zijn de zwammen; black fungus of wood ear. Deze paddestoelen zien er misschien onaantrekkelijk uit, maar ze hebben een mega knapperige bite en nemen alle smaken goed in zich op. Je koopt ze in gedroogde vorm bij de toko. Na weken in kokend water zijn ze klaar voor gebruik.
 
Eet deze verfrissende salade van komkommer en zwammen als bij hartige, Aziatische gerechten, zoals bij mapo tofu, of dumplings of tteokbokki. Of neem ‘ m mee als onderdeel van je lunch. De komkommer blijft na het bereiden een tijdje knapperig.
Deze komkommer en zwammen salade is makkelijk om te maken. Je hebt alleen een beetje geduld nodig om de ingredienten te laten weken / in te laten trekken. Daarna is het een kwestie van bij elkaar gooien en klaar!

 

Recept pittige salade van komkommer en zwammen (2p):

Nodig: Doen:
- 2 komkommers
- zout
Halveer en ontzaad de komkommers. Sla de komkommer in hapklare stukken met de achterkant van een mes. Of snij in hapklare stukken.
Doe de komkommer in een vergiet en bestrooi alle stukjes ruim met zout.
Laat dit 30 min intrekken.
- 30 gram black fungus*
- 1 eetl gedroogde wakame (optioneel)
Week de black fungus en wakame in een kom met kokend water totdat ze zacht zijn, ong. 30 min.
Als het half uur om is, spoel je de komkommer af onder koud water. Giet de black fungus en wakame af. De black fungus is zowel heel als in stukken lekker.
Doe de komkommer, black fungus en wakame in een kom.
- 2 eetl sesamolie
- 2 eetl zwarte of rode azijn
- 1½ - 2 eetl sojasaus
- 1-2 theels suiker
- ½ knoflookteen - geperst
- 1 rode peper in ringetjes of 1-2 theel chilipoeder
Maak de dressing in een apart kommetje door de sesamolie, de azijn, sojasaus, suiker, de knoflook en rode peper door elkaar te roeren.
Roer de dressing vervolgens door de komkommer/black fungus.
Laat het even intrekken.
1 lente ui - in dunne reepjesBestrooi de salade met wat lente ui en dien op.

* Te koop in de toko. Je kan ook white back black fungus gebruiken in dit recept.

Luie leguaan

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.