Rode kool met olijfpesto uit de oven

Rode kool plakken, olijfpesto

Als je rode kool in de oven roostert, krijg je lekkere knapperige plakken die hun geweldige scherpe rode kleur goed behouden. En de zilte olijf-noten pesto maakt de gebakken rode kool plak helemaal af. Kortom, een smaakvol jasje voor deze oer-Hollandse groente met saaie reputatie!  Samen met de zachte witte bonen puree en een simpele salade staat dit lekker snel op tafel.

 

Rode kool is een van die groenten die je het hele jaar door van Nederlandse bodem kan krijgen. En een groot voordeel vind ik dat rode kool super lang goed in de koelkast. Ik kan echt genieten van de mooie rood-witte kleur als je rode kool open snijdt. Eet hem rauw in salades en of geroerbakt in Aziatische gerechten, dan is hij absoluut niet saai.

 

Nog een tip: Maal de olijven-noten pesto niet te fijn, anders krijg je een grauwe natte prut. Die smaakt nog best ok, maar ziet er niet zo mooi uit.

 

Recept rode kool plakken met olijfpesto uit de oven en witte bonen puree (2p):

Nodig:Voorbereiden:Maken:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
2 eetl (olijf)olieDoe de olijfolie in een kommetje en
2 knoflooktenengeperstmeng met de knoflook en
4 eetl citroensaphet citroensap.
½ rode koolin 8 partenKwast de rode kool plakken aan beide zijden ruim in met het oliemengsel (mocht je nog wat olie over hebben, kan je dit aan de olijven pesto toevoegen).
Leg de plakken op het bakpapier en doe in de oven (zie hier beneden voor duur).
50 gr ongezouten cashewnotenDoe ondertussen de cashewnoten in een keukenmachine of hakmolen en hak tot grove stukken.
20 (kleine) groene olijvenzonder pitDoe dan de olijven erbij en maal kort tot grove stukken (maak er geen puree van!).
20 (kleine) kalamata olijvenzonder pit
1 eetl (olijf)olieRoer de olie erdoorheen.
Als de rode kool plakken 15 min in de oven hebben gestaan, haal je ze uit de oven. Draai ze om met een spatel. Verdeel de olijf-pesto over de plakken en doe weer in de oven voor 10-15 min, totdat de kool en de olijf-noten pesto krokant zijn.
plakje margarineDoe ondertussen een plakje margarine in een steelpannetje op een laag pitje.
1 blik witte bonen (360-400gr)Doe de witte bonen erbij,
3 eetl citroensapsamen met het citroensap
1 kleine knoflookteenen de knoflook en verwarm, onder regelmatig roeren. Pureer met een staafmixer tot een zachte puree.
evt. wat bieslookfijngesneden of gekniptRoer evt. wat bieslook door de puree. Schep de puree op een bord en schep daar de rode kool op.
Luie leguaan

Kijk ook eens naar onderstaande vegan recepten.