Een salade barstensvol met umami, hier blijf je van dooreten! Deze vegan salade van courgette en wakame is licht en smaakvol en helemaal doordrenkt met een dressing van sojasaus, rijstazijn en sesamolie. Heerlijk als bijgerecht bij een Japanse maaltijd, als onderdeel van een rijst bowl of voor bij een barbecue of picknick of als mezze. Je kan de salade zowel lauw warm of koud opeten.
Courgette haal je van juli tot september van Nederlandse bodem en wakame (de gedroogde variant) haal je bij de toko of bestel je online.
Recept salade met courgette en wakame(2p):
Nodig: | Doen: |
Verwarm de oven voor op 200 graden. | |
- 2 grote of 3 middelgrote courgettes - 2 knoflooktenen - fijngesneden - 2 eetl olijfolie | Snij de courgettes in reepjes ter grootte van je wijsvinger. Doe ze samen met de knoflook en de olijfolie in een ovenschotel en meng ze goed door elkaar. Schuif de ovenschotel in de oven en bak ongeveer 40 min. totdat de reepjes gaar zijn. Als alternatief kun je de courgettereepjes in de pan bakken. |
1 eetl gedroogde wakame | Laat ondertussen de wakame weken in een kommetje met gekookt water. |
- 1 kleine knoflookteen - geperst - 1½ eetl sojasaus - 1½ eetl rijstazijn - 1 eetl witte wijnazijn - 1 eetl sesamolie - ¾ eetl ahorn of agavesiroop* - ½- 1 theel chilivlokken** | Roer voor de dressing de de knoflook, sojasaus, rijstazijn, witte wijnazijn, sesamolie, ahornsiroop en chilivlokken door elkaar in een kommetje. |
Als de courgettes klaar zijn, giet je de wakame af en doe je die, samen met de dressing bij de courgettes. Roer goed door elkaar en laat het geheel 5 min. marineren. Eet lauwwarm of koud op. |
* Of een andere vloeibare zoetstof.
** Chilipoeder mag ook.
Voor in je bowl: