Koude sobanoedels met een dipsaus? Yup, je leest het goed! In Japan heel gebruikelijk.
En het is een snel en makkelijk recept, wat bovendien heerlijk smaakt. Dit komt door de unami bom van walnoten en sojasaus, die goed combineert met het nootachtige van de sobanoedels.
Je kan dit gerecht als lunch of lichte avondmaaltijd maken. Maak je maaltijd compleet door er wat plakken geroosterde tofu uit de oven of gebakken gerookte tofu bij te eten. En eet er groene bladgroenten zoals kai lan, amsoi, kai soi of paksoi bij. Deze groenten kan je 1 min blancheren. Of wokken op heel hoog vuur met wat knoflook en vervolgens op smaak brengen met oester- of champignonsaus.
En het is een snel en makkelijk recept, wat bovendien heerlijk smaakt. Dit komt door de unami bom van walnoten en sojasaus, die goed combineert met het nootachtige van de sobanoedels.
Je kan dit gerecht als lunch of lichte avondmaaltijd maken. Maak je maaltijd compleet door er wat plakken geroosterde tofu uit de oven of gebakken gerookte tofu bij te eten. En eet er groene bladgroenten zoals kai lan, amsoi, kai soi of paksoi bij. Deze groenten kan je 1 min blancheren. Of wokken op heel hoog vuur met wat knoflook en vervolgens op smaak brengen met oester- of champignonsaus.
Je kunt de sobanoedels dippen in de saus of een minder knoei gevoelige optie is om de walnoten dipsaus over de sobanoedels te scheppen. En, probeer dit recept ook eens met andere noten/zaden, zoals amandelen of sesamzaad. Ook erg lekker!
Recept sobanoedels met dipsaus van walnoten (2p):
Nodig: | Doen: |
---|---|
Sobanoedels voor 2p | Kook de sobanoedels volgens de instructies op de verpakking. Giet de sobanoedels vervolgens af en spoel ze af met een flinke hoeveelheid koud water gedurende een paar minuten. Of laat ze liggen in een kom met koud water en ijsblokjes. Laat de sobanoedels uitlekken en leg ze in de koelkast terwijl je de dipsaus maakt. |
- 160 ml lichte groentebouillon/vegan dashi - 2 eetl sojasaus - 2 eetl rijstazijn - 2 theel suiker | Doe de groentebouillon/vegan dashi samen met de sojasaus, rijstazijn en suiker in een pan. Breng het geheel aan de kook en laat het inkoken gedurende 5 min terwijl je af en toe roert. Laat de dip afkoelen. |
- 50 gr walnoten - 2 eetl sesamzaad | Rooster de walnoten en het sesamzaad of koop de geroosterde versie. Maal ze fijn met een hakmolen. Doe de gemalen noten bij de ingekookte sojasaus. |
- geroosterde nori - lente ui | Knip de nori in dunne reepjes en snij de lente ui in dunne reepjes. Strooi de nori en lente ui over de sobanoedels. Serveer met de dip. |
Check ook even deze makkelijke Japanse gerechten! Allen vegan proof!