In de herfst en wintermaanden (ong van okt-febr) liggen de Hollandse spruitjes weer in de supermarkt. Maar de spruitjes
laten zich over het algemeen niet hun beste kant laten zien bij de traditionele Hollandse bereidingswijze. Daarentegen doen de spruitjes het supergoed in de Indonesische keuken.
Kook ze in een kruidige kokosmelk (dit is echt super simpel) en de spruiten nemen alle aroma van je saus op. Je krijgt dus romige, zachte spruitjes die boordevol smaak zitten!
Deze spruitjes uit je uiteraard met rijst. En ze zijn helemaal te gek bij gesudderde tempeh. Of als onderdeel van een Indonesische rijsttafel. Probeer het ook eens!
Spruitjes in kokosmelk (bijgerecht, 2p):
Nodig: | Voorbereiden: | Maken: |
1 ui | gesnipperd | Verwarm olie in een braadpan en bak de ui, |
3 cm gember | geraspt | samen met de gember, totdat de ui glazig is. |
3 knoflooktenen | fijngesneden | Voeg de knoflook toe en |
1 rode peper | zonder zaadjes, fijn gesneden | de rode peper en bak ze een minuut mee. |
200 gr spruitjes | kontje verwijderd | Doe hierna de spruitjes in de pan, |
1 citroengras | bovenste gedeelte verwijderd; in drieën | samen met het citroengras, |
4 limoenblaadjes | de limoenblaadjes, |
|
150 ml kokosmelk | de kokosmelk en |
|
150 cc groentebouillon* | de groentebouillon. Roer goed door elkaar. Breng het geheel aan de kook en laat 25-30 min zachtjes koken (zonder deksel) totdat de spuitjes beetgaar maar niet snotterig zijn. Dien warm op. |
* 150 ml water met een flinke snuf zout werkt ook ipv groentebouillon