Jianbing is een lekkere Chinese streetfood pannenkoek. Met dit recept maak je, je eigen (luie) home made versie van; jianbing. Namelijk, streetfood venders maken jianbing met hele grote crêpe pannen en hebben speciale spatels om het deeg uit te spreiden. Dus als je, zoals ik, die niet hebt, zal de vega / vegan jianbing die je thuis maakt, waarschijnlijk niet zo dun worden als de streetfood venders hem maken. Maar met zijn lekker knapperige vulling en pittige saus, is de home made versie zeker de moeite waard!
Deze vega/ vegan jianbing is gevuld met lekkere knapperige ingrediënten zoals ijsberg sla, lente ui en/of koriander en knapperig deeg (hier vervangen door kroepoek/gefrituurde uitjes). Als je jianbing maakt, doe je dit met een ei, maar aangezien dat niet kan als je een vegan versie wil maken, heb ik in de vegan versie “worst” plakjes gebruikt.
Eet je vega/vegan jianbing als snack, lunch of traditioneler als ontbijt.
Recept vega / vegan jianbing (minstens 4 stuks):
Nodig: | Doen: |
- 150 gr patentbloem - 30 gr mungbonenmeel* - 30 gr rijstmeel* - 475 ml water -1 eetl olie - snuf zout | Meng het patentbloem met het mungbonen meel en het rijstmeel in een mengkom. Doe het water, de olie en het zout erbij en roer tot een glad deeg. Laat even staan, terwijl je alvast de andere ingrediënten prept. |
groene deel van 4 lente uien**- 5 gr verse koriander - | Snij het lente ui groen in ringetjes en snij de koriander fijn. Doe in een bakje en leg weg. |
- ong ¼ ijsbergsla | Snij de ijsberg sla in dunne repen. Leg weg. |
- 2 eetl sojasaus - 2 eetl vegan champignonsaus* - 1 eetl plantaardige siroop*** - 1 eetl rijstazijn - 1 eetl siracha/chilisaus | Maak een saus****: Meng de sojasaus, champignonsaus, siroop, rijstazijn en chilisaus/siracha in een kommetje tot een glad sausje. |
- handje cassave kroepoek***** - handje gefrituurde uitjes***** | Verkruimel wat cassave kroeppoek en doe er wat gefrituurde uitjes bij. |
(zwarte) sesamzaadjes | Zet wat geroosterde sesamzaadjes klaar. |
Nu op naar het pannenkoeken maken: Verwarm een grote koekenpan op laag vuur. Borstel de pan met een dun laagje olie. |
|
vega versie: 4-6 eieren | Vega versie: Schep ongeveer ½ - ¾ soeplepel aan beslag bij en draai goed rond tot een dunne pannenkoek. Wacht tot het beslag iets stolt. Breek dan 1 ei per pannenkoek op de pannenkoek. Breek de dooier en verspreid over de pan. Strooi wat sesamzaadjes en wat lente ui/koriander over het ei, terwijl het nog vloeibaar is. |
vegan versie: 8-12 plakjes vegan grill worst | Vegan versie: Schep eerst ¼ van het beslag in een kopje en roer hier wat sesamzaadjes en lente ui/koriander door. Schep ongeveer ¼ - ½ soeplepel aan beslag in de pan. Draai het beslag door de pan en laat wat stollen. Doe het beslag in het kopje erbij en draai het beslag goed rond tot een dunne pannenkoek. Druk twee plakjes vegan grill worst onder elkaar door de mid-lijn in de pannenkoek. |
Wacht totdat de bodem krokant is (dit duurt best even) en maak de pannenkoek voorzichtig los van de bodem met een spatel. Draai de pannenkoek om. |
|
Besmeer de pannenkoek met de saus, strooi er vervolgens wat kroepoek/uitjes over en een beetje ijsberg sla. Vouw de pannenkoek dicht door het buitenste derde deel aan beide zijden naar binnen te klappen. Halveer en eet meteen op. Herhaal dit voor de andere pannenkoeken. Wil je ze allemaal tegelijk opeten; maak dan eerst de pannenkoeken, maar bestrijk ze dan niet in de pan met saus en vul ze niet. De pannenkoeken kunnen daar sompig van worden. Doe dit vlak voor het opeten. |
* Koop het mungbonenmeel, het rijstmeel en de champignonsaus in de toko. Laat het mungbonen- en rijstmeel niet weg, anders worden je pannenkoeken niet dun genoeg.
** Bewaar het witte lente ui gedeelte voor een ander gerecht.
*** Zoals agave siroop of ahornsiroop.
**** Of koop hoisin saus en meng die met siracha of chilisaus.
***** Traditionele jianbing recepten gebruiken hier gefrituurd deeg. Aangezien ik geen zin heb om eerst deeg te maken en dat dan te frituren, gebruik in cassave/gefrituurde uitjes. Op internet lees ik dat mensen ook wonton vellen frituren, ik heb het zelf niet geprobeerd, want geen zin in frituren, maar allicht kan je dat proberen als je daar wel zin in heb.
Probeer ook deze vegan pannenkoeken!