Vegan bakplaat recept met boerenkool, pompoen en linzen

Vegan bakplaat recept met pompoen, boerenkool en linzen

Op zoek naar een makkelijk en snel vegan bakplaat recept? Maak dan deze bakplaat met boerenkool, pompoen en linzen in spicy saus! Dit recept is heel simpel en in de herfst en winter (ongeveer van september tot en met maart) zijn de groenten in dit recept lokaal en milieuvriendelijk, dus ook fijn voor het klimaat.

Bij mij hoef je niet aan te komen met een traditionele boerenkool stamppot, maar in dit gerecht vind ik de Hollandse boerenkool wel erg lekker. Dit omdat de boerenkool het zoet- pittige sausje absorbeert en dus mega lekker smaakt, en ook nog alles behalve saai is in dit vegan bakplaat recept!

Gebruik een grote ovenschotel of bakplaat voor dit recept, zodat de ingrediënten niet te veel over elkaar liggen. Dan kan het bovenste deel van de groenten en linzen lekker krokant worden en hebben ze een lekkere bite. Eet deze boerenkool en pompoen bakplaat met wraps, platbrood of een vegan naan en/of maak er een dip bij van amandelyoghurt met bosui en munt.

 

 

Vegan bakplaat recept met boerenkool en pompoen (2p):

Nodig:Doen:
Verwarm de oven voor op 220 graden.
- 300 gr pompoen
- 2 eetl olijfolie
- 3 knoflooktenen- fijngesneden
- 2 theel karwijzaad
Snij de pompoen in 3mm dikke plakken.
Doe de pompoen in een mengkom en meng met de olijfolie, de knoflook en het karwijzaad.
Spreid de pompoen uit op een ingevette grote bakplaat met opstaand rand of een grote platte ingevette ovenschaal en schuif in de oven. Bak de pompoen ged 10 min en haal dan uit de oven, maar laat de oven aanstaan.
- 125 gr boerenkool
- 1 ui- gensipperd
Verwijder ondertussen harde stukken stengel van de boerenkool en snij de boerenkool in hapklare stukken.
Bak de boerenkool samen met de ui in wat olie, in een pan met dikke bodem op middelhoog vuur. Haal van het vuur wanneer de boerenkool zacht is (ong. 8-10 min).
- 150 ml groentebouillon
- 1 blikje linzen (240 gr)- afgegoten&uitgelekt
- 1 rode ui in grove stukken
Meng de groentebouillon, linzen en rode ui door de boerenkool.
- 1½ eetl chilisaus
- 1 eetl olijfolie
- 2 knoflooktenen - geperst
- 2 theel komijnpoeder
- 1 theel korianderpoeder
- 2 theel agave siroop*
- ½ theel chilivlokken
Roer de chilisaus, olijfolie, knoflook, komijnpoeder, korianderpoeder, agave siroop* en chilivlokken door elkaar in een kopje.

Schep zowel de inhoud van het kopje, als de boerenkool en linzen door de pompoenstukjes in de bakplaat/ovenschaal. Schuif alles in de oven.
Schep na 20 min (of wanneer de groenten krokant zijn) alles om. Bak alles daarna nog 10-15 min totdat de bovenkant weer krokant is.
2 eetl zonnebloempittenRooster ondertussen de pompoenpitten in een koekenpan.
Haal de boerenkool, pompoen en linzen uit de oven. Proef, voeg wat zout en peper toe. Schep het gerecht op een bord en bestrooi met pompoenpitten.

* Je kan ipv agavesiroop ook andere (plantaardige) vloeibare zoetstoffen gebruiken.

Luie leguaan

Nog meer vegan gerechten uit de oven!