Deze vegan gevulde spaghetti pompoen is zo lekker romig en hartig, dat je de dierproducten (kaas, room) echt niet mist! Hoe dan? Met een cashewnoten bechamel, zilte groene olijven en knapperige boerenkool. De vegan bechamelsaus bakt lekker krokant af in de oven! Er is hier dus helemaal geen noodzaak voor vegan kaas oid (niet dat die er überhaupt is).
En, je hoeft niet bang te zijn dat je honger krijgt na het eten van
deze pompoen; hij vult namelijk erg goed, ook als je een grote eter
bent.
Goed om te weten; Nederlandse boerenkool kun je van september tot maart krijgen en Nederlandse spaghetti pompoen van augustus tot en met oktober/begin november. In de overige wintermaanden kan je spaghetti pompoen uit Frankrijk krijgen. Maar, koop spaghetti pompoen niet in hartje zomer, want dan komt ie van de andere kant van de wereld.
Deze gevulde spaghetti pompoen is ideaal om te maken tijdens een dagje thuiswerken; neem in de loop van de middag enkele minuten om de pompoen te halveren en in de oven te mikken en de cashewnoten in een bakje met kokend water te doen. Dan hoef je ’s avonds alleen de vulling te bereiden en de gevulde spaghetti pompoen in de oven een krokant laagje te laten krijgen. Zo kun je ’s avonds lekker van een ovenschotel geniet, zonder de hele avond te hoeven wachten totdat ie klaar is. Probeer het ook!
Ik vind de vulling met de olijven mega lekker, maar mocht je niet van olijven houden of wat willen afwisselen, meng dan de volgende dingen door de saus: maiskorrels, stukjes zongedroogde tomaat of kleine stukjes gebakken gerookte tofu.Ook mega lekker!
Lees je vanaf je mobiel, dan leest het makkelijker om nu het scherm te draaien. De regels van de tabel veranderen van kleur als je die aanraakt, zo zie je makkelijk waar je gebleven bent!
Recept vegan gevulde spaghetti pompoen (2-4p):
Nodig: | Maken: |
Verwarm de oven voor op 210 graden. | |
45 gr ongeroosterde cashewnoten | Doe de cashewnoten in een kommetje met kokend water en laat tenminste 30 min staan. |
1 kleine spaghetti pompoen | Halveer de pompoen in de lengte en verwijder de pitten. Besprenkel de pompoen met wat olijfolie en leg in de oven (schil omlaag). Bak de pompoen totdat het vruchtvlees zacht is (40-45 min). |
150 gr boerenkool | Snij de boerenkoolbladeren in stukken van 1-2cm en masseer ze 1-2 minuten totdat de bladeren slap en donkergroen zijn. Hou apart. Snij de harde stengels in kleine stukjes van ½ cm. Bak de stengels in wat olie op laag vuur in een steelpan met dikke bodem. |
1 ui | Snipper de ui en doe die bij de boerenkoolstengels. |
40 ml ongezoete sojamelk* | Doe ondertussen de cashewnoten in een foodprocessor en maal tot kleine stukjes. Voeg dan de sojamelk toe en maal totdat er een gladde saus is ontstaan. Laat even staan. |
20 gr margarine | Wanneer zowel de boerenkool als de ui zacht zijn (5-8 min), voeg je de margarine toe. Wanneer de margarine is gesmolten, |
2 eetl bloem | voeg je de bloem toe. Roer goed en laat de bloem 1-2 min bakken op laag vuur. Laat het geheel niet bruin worden. |
175-200 ml ongezoete sojamelk* | Giet hierna scheutje bij scheutje de sojamelk erbij. Draai het vuur naar middelhoog en roer met een garde om klontjes te voorkomen. |
½ -¾ groentebouillonblok ¼ theel nootmuskaatpoeder ¼ theel witte/zwarte peper 3 eetl citroensap | Doe de cashewnoten puree , het groentebouillonblokje, de nootmuskaat, peper en het citroensap bij de sojamelk. Breng het geheel aan de kook onder constant roeren. Laat zachtjes doorkoken totdat je een egale saus hebt en de saus vrij dik is. De saus moet net dikker zijn, dan wat je normaal voor bechamelsaus op je bord zou willen. |
Roer dan de boerenkool bladeren door de saus en laat de saus op een laag pitje doorkoken terwijl je roert. Haal van vuur wanneer de boerenkool is geslonken en de saus weer dik is (ong 5 min). |
|
Schraap de pompoen met een vork leeg. Roer de pompoen draadjes door de boerenkool-cashewnoten saus. |
|
25 stuks groene olijven 2 knoflooktenen | Snij de olijven in ringetjes en roer ook door de boerenkool-pompoen-cashew saus. Proef de saus, voeg evt nog wat zout, peper of bouillonblokje toe. Pers hierna de tenen knoflook en meng die door de saus. |
Verwarm de oven voor op 230 graden. | |
Vul de pompoenschillen met de boerenkool-pompoen-cashew saus en zet terug in de oven. |
|
1 eetl pijnboompitjes | Na ong 10 min begint de saus lichtbruin te worden. Strooi dan de pijnboompitjes over de gevulde pompoen en laat de gevulde pompoen bakken totdat hij goudbruine randjes heeft en de pijnboompitten geroosterd zijn. Haal uit de oven en bestrooi evt met lente ui of bieslook. Laat wat afkoelen voordat je aanvalt. |
* Je kunt elke ongezoete plant-melk gebruiken waarvan je zeker weet dat die geen zoete nasmaak heeft.
Misschien zijn deze andere gerechten ook wat voor jou?!