Deze gezonde en voedzame hartige pompoen pannenkoeken wil je elke dag wel eten! Want ze zijn goed voor jou en goed voor het milieu want diervriendelijk (vegan). Deze pannenkoeken zitten boordevol groenten, want naast pompoen bevatten ze ook nog wortel en maiskorrels. Je zou er ook in plaats daarvan gebakken courgette, prei of lente ui bij kunnen doen. Door de pompoen smaken de hartige pannenkoeken zacht en zijn ze een super basis voor kruidige toppings zoals chutney. Je maakt ze met een deel volkoren meel (en nee, dat proef je niet) en een deel eiwitrijk kikkererwtenmeel. Beiden zijn veel voedzamer en net zo lekker als bloem.
Met toppings kun je helemaal los gaan. Eet de hartige pompoen pannenkoeken bijvoorbeeld met chutney, met vegan crème fraîche, met een (kool)salade of met doperwtencrème. Ook bosui, rode peper ringetjes, chilisaus en verse koriander doen het goed.
Gewone oranje/ hokkaido pompoen zijn er in de herfst en winter in overvloed in Nederland, net zoals winterpenen en kool. Dat is dan ook de ideale tijd om dit comfortfood te maken!
Recept hartige pompoen pannenkoeken (3-4p):
Nodig: | Doen: |
± 400 gr (hokkaido) pompoen | Schil de pompoen en snij hem in blokken die even groot zijn. Doe de pompoen in een pan en giet er zoveel water bij dat de pompoen net onder water staat. Breng het water aan de kook en kook totdat de pompoen helemaal zacht is, maar nog niet uit elkaar valt. Giet de pompoen af en laat hem afkoelen. |
- 250 ml plant melk - 125 gr volkoren meel - 100 gr kikkererwtenmeel (gram flour) | Doe de pompoen in een mengkom en prak hem helemaal fijn met een vork. Meng er de plantmelk doorheen en dan het volkoren en kikkererwtenmeel. Roer totdat alle klontjes verdwenen zijn. |
- 3 kleine winterpenen- gespiraliseerd - 1 rode ui- gesnipperd - 200 gr maiskorrels (uit blik) - 3 knoflooktenen - geperst - 2 eetl citroensap | Roer er dan de wortelreepjes, de ui, maiskorrels, knoflooktenen en het citroensap doorheen. Doe er ook een flinke snuf zout bij. |
optioneel: - 1 theel chilipoeder - 1 theel komijnpoeder - 1 theel nootmuskaatpoeder - 5 gr peterselie | Optioneel kan je een of meerdere van deze kruiden door de pannenkoekenmix roeren. |
Verwarm een grote koekenpan op middelhoog vuur en doe er een laagje olie in. Schep 1 afgestreken opscheplepel aan beslag in een hoek van de pan en spreid dit na ong. 15 seconde wachten uit. Hoe dunner, hoe sneller je pannenkoek bakt (dikkere pannenkoekjes bak je op een lager pitje). Vul de pan met pannenkoekjes. Draai de pannenkoeken om zodra je bruine randjes ziet ontstaan (het midden kan nog wat zacht zijn dan). Bak ze aan beide kanten goudbruin. Maak geen grote pannenkoek, want door de vele groenten in het beslag, is die lastig om te draaien. Bak zo totdat het beslag op is. |
|
- 2 eetl ongezoete plantyoghurt - 1 eetl vegan mayo - 1 theel fijne mosterd - 1 eetl citroensap - ¼ dun geraspte witte kool | Voor de topping; meng in een kom de plantyoghurt, mayo, mosterd en citroensap door elkaar. Roer de witte kool hier doorheen. Breng op smaak met zout en peper. |
optioneel: - ringetjes rode peper - ringetjes bosui - verse korianderblaadjes - chutney | Voeg evt deze optionele toppings toe en val aan. |
Deze gerechten kun je met de rest van de pompoen maken!
Als je een grote te pakken had….