Een super lekkere crunchy vegan jackfruit taco in een BBQ saus, met een nootachtige, smeuïge salsa, sappige gebakken groenten en een guilt-free guacamole van doperwten. In deze taco komen alle smaken van de verschillende spicy onderdelen goed samen tot een mega lekkere taco, die zelfs vleeseters doet watertanden!
Jackfruit die wel lekker crunchy is, maak je door de jackfruit eerst in de oven te roosteren tot knapperige krokante stukjes en dan pas in de saus te doen. Dit in tegenstelling tot jackfruit direct in de saus doen, waardoor die wat sompig en slap kan smaken. Wanneer je de jackfruit een avond van te voren/overdag in de oven roostert, ben je op de avond zelf weinig tijd kwijt aan het bereiden van dit recept.
Avocado guilt? Zeker, want avocado’s kweken kost heel erg veel water. Maak daarom deze guiltfree guacamole met doperwt ipv avocado. En nee, de doperwt smaakt niet als avocado, maar de doperwt guaca is wel een lekkere, zachte en frisse dip voor bij je taco! Nog meer milieuvriendelijke recept tips: maak dit recept met lokale groenten. Zoals in de zomer met geroosterde courgette repen of een geroosterde maiskolf. In de herst/winter met in de oven geroosterde knolselderij, pompoen of winterpeen repen en in het voorjaar met gekarameliseerde witlof. Kies ook wat sla/groen uit het seizoen; in het voorjaar of de zomer raapstelen, in de zomer rucola, of in de winter veldsla.
Recept vegan jackfruit taco (2-3p):
Nodig: | Doen: |
2 blikken jackfruit | Voor de jackfruit in BBQ saus: Verwarm de oven voor op 190 graden. Giet de blikken jackfruit af. Verwijder evt de zaden uit het vruchtvlees. Scheur het vruchtvlees in kleine stukken. Doe de jackfruit op een bakpapier op een bakplaat en besprenkel de jackfruit met olie. Schuif de bakplaat in de oven en laat de jackfruit bakken/uitdrogen totdat ie krokant is. Dit duurt ongeveer 50 min- 1uur. Haal daarna uit de oven. |
- 1 ui - gesnipperd - 3 knoflooktenen - fijngesneden - 2 theel komijnzaad - 2 theel gedroogde oregano | Maak ondertussen alvast de BBQ saus. Bak de ui, knoflook, komijnzaad en oregano in een steelpan op middelhoog vuur gedurende 5 min. |
- 1 theel chilivlokken/poeder - ½ theel gerookt paprikapoeder - ½ theel kaneelpoeder - ½ theel venkelpoeder - snufje kruidnagelpoeder | Doe het chilipoeder, het paprikapoeder, de kaneel, het venkelpoeder, en de kruidnagel in de steelpan en bak de kruiden 2 min mee terwijl je regelmatig roert. |
- 1 theel maizena+ water om op te lossen - 150 ml lichte groentebouillon - 2 theel bruine suiker - 1 eetl sojasaus | Los de maizena in een kopje op met een klein scheutje water. Doe dan de het maizena-water, de groentebouillon en de suiker in de steelpan. Roer goed, breng de saus aan de kook en laat het doorkoken totdat de saus de consistentie heeft van limonade. Haal van het vuur en roer de sojasaus door de saus heen. Roer vlak voor het opdienen de geroosterde jackfruit stukjes door de BBQ saus. |
- 1-3 gedroogde mexicaanse chilipepers* - 1 kleine ui - gesnipperd - 2 hele knoflooktenen - 75 gr pinda's - 50 gr amandelen | Voor de notensalsa: Laat 1-3 gedroogde chilipepers weken in een kommetje met kokend water. Rooster de ui en knoflooktenen in een koekenpan met een beetje olie op middelhoog vuur totdat ze zacht zijn. Als je ongeroosterde pinda's en amandelen hebt, rooster ze dan even mee. Doe de geweekte chilipepers (zonder weekwater), de ui, de knoflook, de pinda's en de amandelen in een foodprocessor. |
- 3 eetl olijfolie (of meer desgewenst) - 3 eetl water - ½ eetl citroensap | Doe de olijfolie, water en citroensap ook in de foodprocessor en blender het geheel tot een redelijk gladde salsa (hij mag best nog hier en daar een stukje noot hebben). Voeg desgewenst wat meer olijfolie toe om de salsa nog smeuïger te maken. Breng de notensalsa op smaak met wat saus. |
-1 courgette** in repen ter grootte van 1 vinger | Voor de courgette repen: Bak de courgette in een koekenpan in wat olie goudbruin op middelhoog tot hoog vuur. |
- 1 knoflookteen - 200 gr doperwten (uit de diepvries) - ¼ rode ui in stukken - 3 takjes koriander - 1½ theel limoensap - ½ eetl olijflie | Voor de doperwtguaca: Kook de knoflookteen 1 min in kokend water. Ontdooi de doperwten. Doe ze samen met de knoflook in een foodprocessor. Voeg ook de koriander, het limoensap en de olijfolie toe en pureer tot een gladde saus. Breng de doperwtenguaca op smaak met wat zout en peper. |
8-10 maistaco's uit pak (of gemaakt met masa harina) | Rooster de maistaco's aan beide zijden in een koekenpan op hoog vuur. |
Een paar bladeren groene sla bv raapstelen*** Evt. wat groene verse kruiden, zoals bieslook, koriander of bosui. | Stel je taco samen: Neem een taco, smeer wat notensalsa over de bodem uit, schep daarr een volle eetlepel jackfruit op (meer is niet nodig, want de BBQ saus is vrij spicy). Leg de courgette repen en raapstelen daarboven op en doe een dot doperwtengauca erbij. Strooi er evt. wat groene kruiden over. Klaar om op te eten! |
* Ik heb een ancho peper en een morita peper gebruikt. Heb je geen gedroogde pepers, gebruik dan een verse. Rooster die dan mee met de ui.
** Of in de herst/winter: in de oven geroosterde knolselderij, pompoen of winterpeen repen. In het voorjaar: gekarameliseerde witlof.
*** Of in de zomer rucola, of in de winter veldsla.
Meer Mexicaanse, texmex, Nedermex vegan gerechten?