Weer zo’n warme zomer dag? Maak dan deze makkelijke vegan mie met courgette en mango. Hij is smaakvol, niet zwaar op de maag en heeft een heerlijk zoet-zure frisse smaak. En deze mie salade is heel eenvoudig en snel te bereiden.
Ook hoef je, je bij dit gerecht geen zorgen te maken over eiwitten; de tempeh zit er bomvol mee (22gr per 100gr). Tempeh past dus perfect in een (meer) plantaardig dieet en daarom proberen wij in ieder geval een keer in de week tempeh te eten.
Voor het snijden van de courgette gebruik ik het liefst een kaasschaaf. Daar krijg je mooie dunne plakken mee. En daarna bak ik de courgette het liefst in porties, zodat elk plakje contact kan maken met de pan. Zo kan het vocht van de courgette goed verdampen. Klinkt dat vermoeiend? Snij dan de courgette in dunne partjes en bak alles in een keer.
En, leuk om te weten: courgettes komen in de zomer van Nederlandse bodem. Dus dit gerecht is de hele zomer een prima lokale keus!
Tenslotte, lees je vanaf je mobiel; flip the screen!
Recept vegan mie met courgette, mango en tempeh (2p):
Nodig: | Voorbereiden: | Maken: |
2cm gember | geraspt | Maak in een saladekom de marinade door de gember, knoflook, sojasaus, sesamolie, pindakaas, rijstazijn en chilisaus/sambal goed te mengen. Leg het geheel weg. |
1 kleine knoflookteen | geperst | |
2 eetl sojasaus/tamari | ||
1 eetl sesamolie | ||
1 afgestreken eetl pindakaas | ||
1 eetl rijstazijn | ||
1 eetl (suikervrije) chilisaus/ 1 theel sambal | ||
mie /mihoen | Bereid mie of mihoen volgens de verpakking. Mik het daarna door de marinade. | |
150 gr tempeh | in driehoekjes | Laat ondertussen een grote koekenpan met goede anti-aanbaklaag goed warm worden. Voeg dan een beetje olie toe en bak de tempeh aan twee zijden goudbruin op middelhoog vuur. Mik daarna door de marinade en roer goed. |
1 grote courgette | in dunne lange plakjes | Bak ondertussen in andere koekenpan de courgetteslierten op hoog vuur, totdat ze goudbruine plekjes hebben aan beide zijden. Idealiter bak je in porties. Zo kan het vocht in de courgette beter kan verdampen. Haal uit de pan. |
2 lente ui | in stukken van 3cm | Bak in diezelfde pan de lente ui stukken en |
1 rode chilipeper | zonder lijst en zaadjes, in ringetjes | de chili peper op hoog vuur gedurende 1-2min. |
½ mango (of meer) | in plakjes | Doe hierna alle ingrediënten in de salade kom en roer goed. Doe er mango naar wens boven op, |
ongezouten pinda’s | bestrooi met pinda’s en dien op. |