Okay, okay, deze ovenschotel vegan orzo met pompoen moet het niet van z’n looks hebben….. De foto hierboven is ook niet al te best, maar geloof mij, uiterlijk kan bedriegen!
Deze orzo schotel is namelijk wel ontzettend lekker! Waarom? Hij is smeuïg en romig door de cashewnoten saus. De pompoen is lekker zacht en zoet geroosterd en orzo is heeft een lekkere bite. Daardoor is deze vegan orzo een ideaal comfort food voor in de herfst en winter. Komt het even goed uit dat je dan ook Nederlandse pompoen kan kopen!
De cashewnoten crème geeft een kazige, romige smaak. Cashewnoten creme die maak je door ongebrande cashewnoten te weken en vervolgens te vermaken met plantaardige melk en wat smaakmakers. En, deze cashewnoten creme zorgt voor een lekker knapperig randje op je vegan orzo met pompoen. Voor dit recept heb je ongeveer een halve pompoen (of net iets minder) nodig. Maar wat doe je met de rest van je pompoen? Je kan er bijvoorbeeld pompoen smeersel van maken (rooster dan gelijktijdig wat extra pompoenblokjes mee en week de dubbele hoeveelheid cashewnoten). Zo sla je 2 vliegen in een klap, maar heb je ook 2 totaal andere gerechten.
Recept vegan orzo met pompoen (2-3p):
Nodig: | Doen: |
Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een ruime ovenschotel in. | |
50 gr ongeroosterde cashewnoten | Week de cashewnoten in een kommetje met gekookt water. |
± 450 gr hokkaido* pompoen (een halve) | Verwijderd de schil en snij de pompoen in blokjes van 2 bij 2cm. Besprenkel de pompoen met wat olijfolie. Stort de pompoenblokjes in de ovenschotel. Bak de pompoenblokjes 10 min in de oven en haal de ovenschotel daarna uit de oven. |
- 2 rode uien - 2 knoflooktenen - 2 tomaten in blokjes (of 3 uit blik)** - evt 5 gr peterselie - 430 ml vegan bouillon | Maak ondertussen de saus. Verwarm wat olie in een koekenpan en bak de ui en knoflook hierin glazig op middelhoog vuur. Doe de tomaten en peterselie erbij en bak ze 3-4 minuten mee. Giet dan de bouillon erbij en breng het geheel aan de kook. |
- 200 gr orzo | Doe de orzo bij de bouillon+groenten en giet dat in de ovenschotel bij de pompoen. Roer alles nog even door. Schuif de ovenschotel terug in de oven en laat het 20 min bakken. |
- 80 ml ongezoete plantmelk - 2 eetl citroensap - ½ kleine knoflookteen | Begin na ong. 15 min aan de cashew creme; Giet de cashewnoten af en doe de cashewnoten in een blender oid. Doe daar de plantmelk, het citroensap en de knoflook bij. Maal dit tot een redelijk gladde pasta. Proef en breng op smaak met wat peper en zout. |
Als de orzo 20 min in de oven heeft gestaan; haal je de ovenschotel weer uit de oven. Roer de cashewnoten creme door het bovenste deel van de orzo. Doe de ovenschotel daarna weer terug in de oven. Draai de temperatuur naar 220 graden en bak alles nog ongeveer 8 minuten. Haal dan de ovenschotel uit de oven en dien op. |
* Die ronde oranje pompoenen.
** Nederlandse tomaten zijn van van maa- okt nog redelijk milieuvriendelijk. Daarbuiten zijn Spaanse tomaten een milieuvriendelijkere keus. Of gebruik (in de EU gekweekte) tomaten uit blik; gebruik dan 3 tomaten ipv 2.
Pompoen recepten, daar heb ik er nog meer van!