Maak vanavond een Toscaanse klassieker: een vegan pasta met radicchio. Eigenlijk zou de kleur alleen al genoeg overtuiging moeten zijn om deze pasta te maken. De radicchio pasta is snel klaar, lekker romig, boordevol met gezonde vetten en heel licht bitter met een goede vleug nootmuskaat. Maak er een groene salade bij en je hebt een prima avondmaaltijd.
Belangrijk om te weten; door de licht bittere smaak van radicchio is dit gerecht wel een acquired taste.
Radicchio van Nederlandse bodem kun je tussen juni en december vinden.
Recept vegan pasta radicchio (2p):
Nodig: | Doen: |
- 40 gr ongeroosterde cashewnoten -10 gr ongeroosterde pijnboompitten | Laat de cashewnoten en pijnboompitten in een kom kokend water weken gedurende 20-30 min. |
2 (extra) eetl pijnboompitten | Rooster 2 eetl pijnboompitten (pak nieuwe en niet diegene die je net hebt laten weken) goudbruin in een koekenpan op laag vuur. Haal de pijnboompitten uit de koekenpan en leg even weg. |
- 1 rode ui - in dunne reepjes - 3 knoflooktenen - fijngesneden - 100 gr radicchio in dunne reepjes | Verwarm wat olie in de koekenpan en bak hier de ui in op middelhoog vuur tot de ui glazig is. Bak de knoflook en radicchio mee totdat de radicchio zacht is. Zet het vuur uit. |
200 gr pasta | Bereid de pasta volgens de instructies op de verpakking. |
- 150 ml ongezoete plantaardige melk -1 knoflookteen | Giet ondertussen de cashewnoten en pijnboompitten af en doe ze in een foodprocessor. Doe de plantaardige melk en de knoflookteen ook in de foodprocessor en blender dit mengsel helemaal glad. Schraap af en toe langs de randen om de stukjes die rondvliegen ook mee te nemen. |
- 1 laurierblad - 15ml limoensap - 2 theel fijne dijonmosterd - 1-2 theel geraspte nootmuskaat | Doe de cashewnotensaus in een steelpannetje samen met het laurierblad. Verwarm de saus terwijl je zeer regelmatig over de bodem roert op matig vuur, totdat een dikke saus is ontstaan. Als de pasta klaar is, haal je het laurierblad uit de cashewnotensaus. Doe de pasta, de radicchio en het limoensap, de mosterd en de nootmuskaat bij de cashewnotensaus en roer die goed door. Haal vervolgens van het vuur. Breng op smaak met zout* en peper. Schep uit en strooi de geroosterde pijnboompitten over de pasta. Extra nootmuskaat toevoegen is altijd goed. |
* Je kan ook een klein beetje groentebouillonpoeder gebruiken.
Meer vegan Italiaanse gerechten speciaal voor jou!