Vegan plaattaart met courgette

Courgette plaattaart, bladerdeeg

Deze vegan plaattaart met courgette taart is heerlijk zacht en romig met een knapperig randje! En doordat je tofu en tuinbonen gebruikt helemaal vegan!  Wat zeker ook fijn is aan deze vegan plaattaart is dat het maken heel erg simpel is en niet veel tijd, afgezien van het bakken in de oven. Maar, daar hoef je natuurlijk niet naast te blijven staan. Kortom, een makkelijk voorgerecht of een snelle snack!


Deze vegan plaattaart is lekker simpel en goed zoals hij is, maar je kunt hem natuurlijk ook versieren met andere dingen naast courgette. Denk hierbij aan gekarameliseerde ui, gebakken aubergine, pompoen of zoete aardappel plakjes, olijven of walnoten.

 

En, wist je dat je in de meeste supermarkten vegan bladerdeeg kunt vinden? Google en gij zult zien.

 

Tenslotte, een milieu tip: courgettes komen in de zomer van Nederlandse bodem. Dus dit gerecht is de hele zomer een prima lokale keus!

 

 

 

Recept vegan plaattaart met courgette (voorgerecht/snack, 2p):

Nodig:Voorbereiden:Maken:
Verwarm de oven voor op 210 graden.
4 vegan bladerdeeg plakkenOntdooi 4 bladerdeeg plakken.
schil van 1 citroen*gerasptDoe de citroenschil in een bakje en leg die weg voor later gebruik.
150 gr tofu“uitgeknepen”Doe de tofu in een keukenmachine,
1 knoflookteensamen met de knoflook,
30 gr zonnebloempittende zonnebloempitten, de basilicum, het citroensap en de tuinbonen. Pureer tot een glad mengsel en laat het even staan.
handvol basilicumbladeren
sap van ½ citroen
50 gr tuinbonen (diepvries)ontdooid
1 grote courgettein ronde plakjes
van 3-4 mm
Bak daarna de courgetteplakjes met wat olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur totdat ze aan beide kanten lichtbruin zijn. Druk de plakjes lichtjes aan tijdens het bakken om al het vocht eruit te krijgen.
Bekleed daarna een bakplaat met bakpapier en leg daarop de velletjes bladerdeeg in een vierkant. Druk de naden goed aan en vouw het deeg aan de randen een halve cm terug.
Smeer een ruime laag tofumengsel over het bladerdeeg (je hebt waarschijnlijk niet alle tofu nodig).
Bedek het tofumengsel geheel met de courgetteplakjes.
Schuif de plaattaart in de oven en bak 30 minuten, of totdat het bladerdeeg goudbruin is. Haal uit de oven en strooi vlak voor het opdienen de citroenrasp op de plaattaart.

* Het citroensap verdrijft de typische tofu smaak, laat het dus niet weg.

En, bedek de tofulaag helemaal met de courgetteplakjes, dan blijft hij lekker zacht.

Op zoek naar andere vegan snacks, tussendoortjes en voorgerechten? Klik dan op de onderstaande plaatjes.