Deze vegan quiche met prei en doperwten maken wij vaak als er vrienden of familie komen eten. Het recept is vrij simpel en het resultaat tot nu toe altijd geslaagd! Want deze vegan quiche heeft een geweldige romige, zilte vulling met een perfect zachte textuur! En het klinkt misschien raar, maar je mist de kaas en ei echt niet in deze quiche.
Het is belangrijk dat je deze vegan quiche niet op te hoge temperatuur bakt. Als je een overactieve oven hebt, bak dan zeker op een nog lagere temperatuur dan hier aangegeven. Zet ook een ovenschaal met water onderin je oven om te zorgen dat de quiche egaal bakt en er geen scheuren in de bovenkant komen (of heb schijt aan de scheuren en laat die bak met water weg).
Breng jezelf niet in de verleiding om in plaats van zijden tofu, normale tofu te gebruiken. Dat doet namelijk niets goed voor de smaak en de textuur. Dus wees eens minder lui en ga naar de eco-winkel of toko voor zijden tofu; het is de omweg meer dan waard!
Lees je vanaf je mobiel, dan leest het makkelijker om nu het scherm te draaien. De regels van de tabel veranderen van kleur als je die aanraakt, zo zie je makkelijk waar je gebleven bent!
Recept vegan quiche met prei en doperwt (8-10 taartpunten):
Nodig: | Voorbereiden: | Maken: |
2 preien | in ringetjes | Bak de prei, de knoflook en de tijm in een koekenpan met wat olie op middelhoog vuur gedurende 5 minuten. Laat alles hierna afkoelen. |
2 knoflooktenen | geperst | |
1 eetl gedroogde tijm | ||
100 gr diepvries doperwten | Ontdooi de doperwten in kokend water en giet daarna af. | |
250 gr (patent) bloem* | Meng ondertussen de bloem met de suiker, zout en bakpoeder in een mengkom. | |
1 theel suiker | ||
snufje zout | ||
1 theel bakpoeder | ||
70 ml olie | Maak een kuiltje in de bloem en giet daar de olie en het water in. | |
60 ml koud water | Meng de ingrediënten eerst met een vork goed door elkaar en kneed daarna met de hand tot een soepel deeg. Leg het deeg even weg. | |
Verwarm de oven voor op 175 graden. | ||
400 gr zijden tofu | uitgelekt | Maak nu de vulling: pureer in een keukenmachine de zijden tofu, witte bonen, cashews, maizena, mosterd, azijn en kruiden tot een gladde romige puree. Breng op smaak met zout en geraspte zwarte peper. |
200 gr witte bonen uit blik | goed uitspoelen& laten uitlekken | |
50 gr ongebrande cashewnoten | ½ -1 uur geweekt in water | Roer de prei en de doperwten door het tofu mengsel. Breng het geheel op smaak met zout en geraspte zwarte peper. |
1 eetl maizena | Vet een springvorm (mijne is 24cm doorsnede) in met olie of margarine en bekleed het daarna met het deeg (je mag het ook uitrollen, maar met je handen verspreiden werkt prima). Schep het tofu-prei mengsel erin. |
|
1 eetl grove mosterd | Vul een kleine vuurvaste schaal met water en zet deze onder in de oven (dit voorkomt scheuren in de quiche vulling). | |
1 eetl gedroogde dille | Schuif de quiche midden in de oven. | |
1 theel appel/rijstazijn | Bak de vegan quiche totdat de vulling goudbruin van boven is en een satéprikker er droog uitkomt wanneer je die in de vulling prikt. Dit duurt ongeveer 1.20-1.30 uur. | |
1 theel witte peper | ||
½ theel nootmuskaat | ||
½ theel knoflookpoeder |
* Je kan tot maximaal 100gr van de bloem vervangen door tarwefijnmeel of volkorenmeel (zoals op de foto). Let wel: het is een soort trade-off: je verliest wat flokkerigheid vd korst maar het wordt wel wat gezonder. Je hebt dan waarschijnlijk wat meer water en olie nodig om een deeg te vormen.
Wil je liever een deeg met margarine maken, kijk dan even bij deze post.
Kies je voor quiche of iets anders?