Vegan tteokbokki met Hollandse groenten

Vegan tteokbokki met Hollandse groenten boerenkool en wortel

Oooo wat ben ik dol op de kleverige, chewy textuur van rice cakes. Chewy voedsel vindt je niet vaak in de westerse keuken, echt een gemiste kans als je het mij vraagt. Maar je vindt chewy voedsel dus wel veel in de Aziatische keuken, zoals bijvoorbeeld mochi, zoete aardappelnoedels, boba thea en dus deze rijstcakes. Je zou mij deze vegan tteokbokki, oftewel rijstcakes in spicy saus elke dag wel kunnen geven.

Dit recept voor vegan tteokboki is geen traditionele versie, maar een Hollandse versie met Hollandse groenten zoals boerenkool/palmkool, wortel en prei. Die groenten passen perfect bij de spicy saus en zorgen ook voor wat gezonde vitaminen ten opzichte van de traditionele manier van tteokboki eten (alleen met spicy saus).   De spicy saus maak je oa. met koreaanse chilivlokken (gochugaru), die zorgen ook voor die mooie rode kleur. Koop de rijstcakes en de chilivlokken bij de toko. Mocht het rond lunar newyear zijn, check dan vooral ook even of je verse rice cakes kan kopen, want dat is echt heel veel lekkerder. Optioneel (wat mij betreft, maar vraag dit vooral niet aan een Koreanen) is gochujang (gefermenteerde hete peper pasta), ook te koop bij de toko, maar tegenwoordig ook te vinden in veel grote supermarkten. Laat vooral weg als je een iets minder pittige versie wil.

Eet jouw vegan tteokbokki met gebakken tofu, of met een gerecht met silken tofu.

 

 

Recept vegan tteokbokki (3-4p):

Nodig:Doen:
- 2 middelgrote winterpenen - in 3cm plakken
- 200 gr boerenkool - in hapklare stukken
- 1 prei - in ringetjes
- 1 ui in reepjes
Verwarm wat olie in een pan met dikke bodem of in een wok.
Bak op middelhoog vuur de winterpeen, boerenkool, prei, en ui totdat ze zacht zijn.
- 3 lente ui - witte deel in 3cm stukken
- 3 knoflooktenen - fijngesneden
Bak het witte deel van de lente ui en de knoflook 2 min mee.
- 3 eetl tomatenpuree*
Bak de tomatenpuree ook 2 min mee.
- 3 eetl koreaanse chilivlokken (gochugaru)**
- ½ - 1 groentebouillon tablet
- 2 theel suiker (optioneel)
- 1½ -2 eetl rijstazijn
- 300-400 gr rijstcakes
Doe de chilivlokken, de groentebouillon tablet, de suiker en de rijstazijn en de rijstcakes in de pan.
Voeg zoveel water toe dat de rijstcakes net onder water staan.
Breng het geheel aan de kook en kook net zo lang door totdat de rijstcakes zacht zijn en de saus ingedikt is. (Dit gaat verbazingwekkend snel).
- 2 eetl sojasaus
- 1 eetl sesamolie
Haal de tteokbokki van het vuur en breng op smaak met de sojasaus en sesamolie.
Proef en voeg evt nog wat extra sojasaus, sesamolie, rijstazijn toe of wat zout en peper.
- geroosterde sesamzaadjes
- lente ui toppen in ringetjes
Strooi sesamzaadjes en groene lente ui ringetjes over de tteokbokki en aanvallen maar!

* Je kan ipv tomatenpuree ook gochujang gebruiken. Let dan wel op; je zal dan waarschijnlijk minder chilivlokken, groentebouillon, suiker, rijstazijn en evt. sojasaus nodig hebben.

** Gebruik Koreaanse chilivlokken en geen standaard chilivlokken of poeder, tenzij je graag vuur spuwt.

Luie leguaan

Nog meer spicy vegan gerechten!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.