Witte bonen met palmkool is een simpel Italiaans bijgerecht of klein hoofdgerecht boordevol eiwitten en vitaminen. Dit vegan gerecht is smeuïg, hartverwarmend, romig en heel snel te bereiden. Maak dit dan ook op een koude of gure dag. Serveer er geroosterde groenten zoals witlof, prei of broccoli als je dit als klein hoofdgerecht wil serveren. En, als je echt zin hebt om te koken, kun je de groenten ook karamelliseren (zie bijvoorbeeld dit recept). Of je kunt de groenten konfijten. En, met slechts 10 ingrediënten zal dit recept niks bijzonders van je voorraadkast vragen. Zeg maar Italiaanse simplese!
Om dit gerecht super snel op tafel te zetten (en om lekker lui te zijn), gebruik ik hier bonen uit blik, dat scheelt super veel tijd ten opzichte van gedroogde bonen weken en koken. Kies voor een wat stevigere bonensoort zoals lima bonen of cannellini bonen. Daarentegen witte bonen uit blik zouden een ietwat snotterig resultaat kunnen geven en zijn dus wat minder geschikt voor dit recept.
Nederlandse palmkool kan je in de herfst en winter van Nederlandse bodem krijgen. Witlof en prei het hele jaar door.
Recept witte bonen en palmkool (bijgerecht, 2p):
Nodig: | Doen: |
- 1 ui in reepjes - 3 hele knoflooktenen - 1 theel chilivlokken/ poeder | Verwarm wat olie in een braadpan en bak de ui, knoflook en chilivlokken op een laag vuur gedurende 10 min. |
- 1 blik witte bonen *+vocht (400 gr) - 2 laurierbladen - 250 ml groentebouillon - 1 scheut witte (vegan) wijn | Doe hierna de witte bonen plus kookvocht, de laurierbladen, de groentebouillon en de witte wijn in de braadpan. Breng het geheel aan de kook en laat het pruttelen totdat er een coherente saus is ontstaan (ong 15 min), terwijl je af en toe roert. |
8 palmkool bladeren | Scheur ondertussen en na ong 10 min het palmkool blad van de harde steel en snij de bladeren in kleine stukken. Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook in een pan, doe er wat zout bij. Kook de palmkool 1 min in het water, en haal het vervolgens uit de pan en laat ze uitlekken. |
witlof/prei in parten | Rooster ook de witlof en prei aan beide zijden goudbruin in een koekenpan op middelhoog vuur. Breng op smaak met zout en peper. |
citroensap | Roer vlak voor het opdienen minstens 1 eetl citroensap door de witte bonen (en meer als je dat lekker vindt, of als je de wijn hebt geskipt). |
Verwijder de laurierbladen en pers de knoflooktenen uit door de witte bonen. Roer de palmkool bladeren ook door de witte bonen. Proef en voeg evt nog wat zout of peper toe naar smaak. Schep de witte bonen en palmkool op. Leg er de geroosterde prei boven op. Nou, het zit er weer op 🙂 |
*Lima of cannellini bonen werken het beste in dit recept.
Meer vegan zoals dit?!