Zelf bao’s maken is een leuke activiteit voor wanneer je wat extra vrije tijd hebt, bijvoorbeeld in de vakantie. Het is super leuk om je eigen deeg te maken en die vervolgens om te vormen naar prachtige buns.
Hieronder een recept voor een bao genaamd lotus bun; eentje die je kan openklappen om er iets tussen te schijven. Op veel westerse sites ook wel bao bun genoemd (wat eigenlijk dubbelop is). Het maken van goede buns kan best lastig zijn, omdat er best nog wat mis kan gaan. Bijvoorbeeld bij het rijzen of vormen van de broodjes waardoor ze er minder mooi uitkomen. Het zou dus goed kunnen dat je wat trial en error moet doorstaan voordat het zelf bao’s maken helemaal goed lukt. Heb je weinig vertrouwen in je skills, dan kun je ook een halve theel bakingsoda aan het patentbloem toevoegen. Hierdoor rijzen de buns makkelijker (maar kunnen ze ook licht geel kleuren). In het ergste geval (of als je geen zin hebt om daadwerkelijk zelf buns te maken) kun je nog altijd buns kopen bij de toko. Helemaal onderaan deel ik een recept voor vegan vulling; namelijk spicy tofu stukjes. Deze tofu stukjes zijn zo lekker dat ze een verzoeknummer zijn bij mijn familie.
Wil je zelf bao’s maken, zorg dan dat je in ieder geval over meerdere grote rieten stoommandjes beschikt. Een rolstok om het deeg te rollen, maakt het veel makkelijker om de broodjes uit te rollen. Dit in tegenstelling tot een deegroller, die daar minder voor geschikt is. En een keukenmixer helpt om het deeg te kneden, maar met de hand kneden is ook mogelijk. Knip vierkantjes van bakpapier die onder de bao’s kunnen om je stoommand te beschermen.
Hieronder het recept met foto’s van tips en trics waarmee je de mooiste buns rolt.
Zelf bao’s maken (lotus buns; 10 stuks):
Nodig: | Doen: |
- 7 gram gedroogde bakkersgist - 2 theel kristalsuiker - 80 ml lauwwarm water | Begin 4 uur voordat je de bao's wil eten. Los het gist, samen met de suiker op in 80 ml warm water. Laat het 10 min staan totdat het lekker aan het borrelen is. Gebruik je instantgist; gooi een zelfde hoeveelheid instant gist bij het bloem. Ipv de 80 ml water, voeg je hieronder 80 ml extra plantmelk toe. |
- 250 gram patentbloem - 2 eetl kristalsuiker - snufje zout 1 theel bakpoeder - 100 ml plantmelk | Zeef het bloem en doe het in de mengkom van je keukenmixer. Roer er de suiker, het zout en het bakpoeder door. Doe daar vervolgens het kopje met gist-water en de plantmelk bij. Zet de machine aan en laat het 8 min mengen tot een samenhangend deeg. Je kunt ook met de hand kneden, hou dan rekening met 10 min kneden. |
Doe het deeg in een kom, die je af dekt en laat het deeg op een warme plek verdubbelen in grootte. Dit duurt ongeveer anderhalf tot 2 uur, afhankelijk van hoe warm het is (warmer=sneller). | |
Stomp alle lucht uit het deeg. Breng het deeg over naar een met meel bestuift oppervlak. Vorm het deeg tot een egale rol en verdeel het deeg in 10 stukken. Minder mag ook, dan krijg je grotere bao's. Ga met het eerste stukje bezig, bewaar de rest van de stukjes afgedekt om uit drogen te voorkomen. |
Nadat je het gerezen deeg in stukken hebt verdeeld, vouw je er balletjes van. Om een zo glad mogelijk broodje te krijgen, trek je voorzichtig aan de zijkanten van het deeg. Vouw die aan de achterkant naar binnen. Hier ga je mee door totdat een glad oppervlak aan de voorkant ontstaat.
Vervolgens maak je een ringetje van je wijsvinger en duim van je dominante hand en daar duw je het deeg doorheen met je andere hand. Denk maar aan hoe kinderen obscene gebaren zouden maken. Dit bolletje haal je met een draaiende beweging tussen je duim en ringvinger weg.
Plaats het bolletje op een met deeg bestuift werkblad met de lelijke kant naar onder. Als het goed is, heb je nu een mooi, strak, rond balletje. Het balletje heeft nu “surface tension” en dat helpt straks met het egaal rijzen.
Sla het balletje plat met de hand of met een deegstok. Rol het balletje uit tot een langwerpig ovaal van 7-8 cm (als je kleine bao’s maakt).
Druk in het midden (ter plaatse van de rol stok) zacht een eetstokje in het deeg. Bestrijk het deeg met wat olie en vouw het dubbel. Neem een bakpapier velletje en plaats dit onder de lotus bun. Plaats het geheel in de stoommand.
Doen: |
Ga zo door totdat alle balletjes in stoommanden zitten. Sluit de manden met de deksels. |
Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook in een pan waar de stoommandjes boven op kunnen. Zorg dat het water de onderkant van de mandjes niet zou kunnen raken. Draai het vuur uit. Plaats nu de stoommandjes met deksel op de pan. Haal vanaf nu de deksel niet meer van de mandjes (anders kans op inzakken). Laat het deeg een tweede keer rijzen, ged 45 min. |
Draai nu het vuur aan en breng het water aan de kook. Stoom gedurende 10 minuten. Draai daarna het vuur uit, maar weersta de verleiding om de deksel weg te halen. Laat de broodjes eerst 5 minuten na-stomen. Haal dan de deksel van het stoommandje. |
Trek de bao's voorzichtig open en vul ze met bijvoorbeeld spicy tofu blokjes (zie hieronder). |
Ook lekker erbij is bijvoorbeeld, thai sweet basil of korianders stukjes, lente ui ringetjes, wortelpickles, komkommer reepjes, rode peper ringetjes, (romaine) sla |
Eet de gevulde buns meteen op. |
Recept spicy tofu stukjes
Nodig: | Doen: |
400 gr stevige tofu | Haal de tofu uit verpakking en pers de tofu tussen twee borden om er zoveel mogelijk vocht uit te krijgen, ged 20-30 min. Giet de tofu af en snij de tofu hierna in korte repen van 1cm dik. Bestrooi de tofu met een klein beetje zout en peper. |
maizena | Leg de tofu in een kom en roer hier (voorzichtig) 3 eetl maizena door. Zorg dat de maizena goed verdeeld is en elk stukje bedekt is. Gebruik zo nodig 1-2 eetl extra maizena. (De tofu kun je ook door een bordje met maizena wentelen, maar dat is meer werk.) Laat een grote koekenpan goed warm worden, doe er een klein laagje olie in en bak de tofu aan alle zijden goudbruin en krokant op middelhoog vuur. |
- 1 ui - gesnipperd - 3 knoflookteentjes - fijngesneden - 1 sjalot - gesnipperd - 1cm gember - fijngeraspt | Maak ondertussen de saus: Bak de ui in wat olie in een kleine pan op matig vuur totdat ie glazig is. Doe er de knoflook, sjalot en gember bij en bak alles nog 5 min. |
- 2 eetl sojasaus - 2 eetl suiker - 1 of meer eetl hete chilisaus - 1 eetl rijstazijn - 1 eetl sesamolie - 2 theel maizena - 1 theel tamarinde extract - 100cc water | Roer de ingrediƫnten hiernaast in een kopje door elkaar. Doe dit bij de ui/knoflook/sjalot in de pan. Breng het geheel aan de kook en laat het doorkoken totdat je een dikke saus hebt. Roer vlak voor het opdienen de krokante tofu stukjes door de saus. |
Zelf bao’s gemaakt en op zoek naar lekkere toppings?!
Of ben je op zoek naar andere leuke vegan Chinese recepten?