Zelfgemaakte vegaballetjes met walnoot-knolselderij

zelfgemaakte vegaballetjes met walnoot en knolselderij

Deze zelfgemaakte vegaballetjes zijn super makkelijk om te maken!  Zeker als je onderstaande tips volgt, moet het goed komen. De combinatie van walnoot met knolselderij zorgt voor een nootachtig, kruimilig, knapperig en vers balletje.

Lekker met een wrap/tortilla of in een pita. En eet deze zelfgemaakte vegaballetjes met koolsalade en ingemaakte groenten.

 

Mijn tips voor het perfecte vegaballetje:

  • Laat het mengsel goed intrekken in de koelkast. Zo krijgt de bloem de kans om het vocht uit de knolselderij op te nemen en zo blijft je burger beter bij elkaar. 

  • Het is even zoeken naar de juiste consistentie; het mengsel moet net bij elkaar blijven als je het aandrukt, als het makkelijk uit elkaar valt, voeg dan wat extra bloem toe.

  • Ook helpt het als je de koekenpan goed heet laat worden en de burgers maar 1 keer omdraait in de pan.

 

Recept zelfgemaakte vegaballetjes met walnoot en knolselderij (2p):

Nodig:Voorbereiden:Maken:
2 eetl chiazaad*Meng het chiazaad met 6 eetl warm water in een kommetje en leg 10 min in de koelkast.
125 gr walnoten Bak ondertussen de walnoten in een koekenpan met wat olie op middelhoog vuur,
2 kleine uienin blokjessamen met de ui totdat de noten goudbruin zijn.
2 knoflooktenenfijngesnedenVoeg de knoflook, de tijm en nootmuskaat toe en bak kort mee.
1 theel tijm
1 theel nootmuskaat
½ knolselderij (200 gr)Doe de knolselderij in een keukenmachine en pulseer tot hele grove stukken.
4 eetl bloemVoeg het walnotenmengsel toe, de 4 eetl bloem en 2 volle eetlepels geweekte chiazaadjes.
Pulseer tot grove korrels (ter grootte van middelgrote bulgur korrels). Maal niet te fijn, want anders krijg je een plakkerige natte bende, waar je geen balletjes van kan maken.
Laat het mengsel 15 min in de koelkast staan (zonder af te dekken). Check daarna de consistentie van je balletjes, blijven ze niet bij elkaar voeg dan wat extra bloem toe.
Verwarm hierna een ruime laag olie in een koekenpan (zorg ervoor dat de pan goed warm is). Maak platte balletjes van 5cm doorsnede van het knolselderijmengsel. Druk de randen goed aan en doe ze daarna voorzichtig in de pan. Bak op een middelhoog vuur totdat aan de balletjes aan beide kant goudbruin en krokant zijn.
Laat uit lekken op een bordje met keukenpapier.

*Vervang het chiazaad door gebroken lijnzaad. Of door 1 ei voor niet vegans.

De walnoot-knolselderij vegaballetjes staan op de foto met coleslaw en zoetzure venkel pickles. Bekijk desgewenst via bijgevoegde links.

 

Luie leguaan

Check ook deze andere makkelijke recepten!

 

Andere gerechten met knolselderij:

vegan noedels van knolselderij met tofu en tempeh
Noedels van knolselderij
Hele geroosterde knolselderij en sjalotcompote
Hele geroosterde knolselderij
knolfrietjes van wortel, knolselderij, pastinaak, raap, knolraap, koolrabi
Frietjes van knolselderij en wortelgroenten